info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökat intresse för byggprogrammet

Antalet förstahandssökande till landets byggymnasier har ökat med 34 procent. I år har 4400 elever sökt till byggutbildningar i hela riket.

För tredje året i rad ökar intresset för byggprogrammet till gymnasieskolorna runt om i landet. Antalet sökande har tredubblats sedan 1998.
– Den främsta anledningen är förstås byggkonjunkturen och att utbildningen leder till jobb. Det har också varit en aktiv rekrytering, både lokalt och centralt, säger Göran Johansson, ansvarig för utbildningsfrågor på Byggindustrins yrkesnämnd.
Ett län, där intresset nu är stort för byggymnasiet, är Dalarna.
Ansökningarna till de sju byggymnasierna i länet har nästan fördubblats. I år sökte 245 förstahandssökande till 140 platser. Vid intagningen förra året var antalet förstahandssökande cirka 140.
– I dag finns det ingen tvekan längre att söka sig till byggbranschen, trots att arbetslösheten fortfarande är 13 till 14 procent, säger Nils Persson, som arbetar med yrkesutbildning på Byggnads i Dalarna.
Han tror att ökningen beror på att man har satsat extra mycket i Dalarna. Genom Starprojektet har byggeleverna fått praktikplatser och lärlingar har kommit ut i yrkeslivet. Bygglärare och byggelever har också varit ute i grundskolorna för att informera om byggutbildningen.
Andelen tjejer som söker är fortfarande låg, 3 procent. Men siffran har fördubblats, jämfört med förra året. Sveriges Byggindustrier, Byggnads, Sif och Ams ska nu samarbeta för att få in fler kvinnor och invandrare i byggbranschen, bland annat genom att söka pengar från EU.
– Byggbranschen måste återspegla samhället i övrigt och attrahera även dessa grupper, säger Lars Tullstedt, ansvarig för skolfrågor på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökat intresse för byggprogrammet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig