info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökat byggslarv i lågkonjunktur

Lågkonjunkturen har inneburit att byggföretagen slarvar med bland annat ställningar och skydd. Det anser ombudsmannen Lars Hildingsson på Byggnads som kritiserar Peab för att inte ha anmält en ställningsolycka vid högskolan i Karlskrona.

I förra veckan rasade en byggnadsställning ovanför en av ingångarna till Campus Gräsvik vid högskolan i Karlskrona i förra veckan. Ingen skadades och Torbjörn Allander, produktionschef på Peab i Karlskrona, anser att händelsen därför inte varit tillräckligt allvarlig för att anmäla till Arbetsmiljöverket, skriver Syöstran.
Lars Hildingsson, ombudsman på Byggnads sydost, tycker att det är mycket allvarligt att Peab inte har anmält händelsen.
– Det är självklart att anmäla, eftersom det fanns risk att någon skulle komma till skada. Det är bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite, säger Lars Hildingsson.

Han tycker att detta är ett exempel på nonchalans som har skett det senaste året i byggbranschen i Blekinge och Kronoborgs län. Även om det inte gäller alla företag, så har nonchalansen hos byggföretagen ökat vad gäller skydd, ställningar, asbest och damm. På grund av lågkonjunkturen har företagen sänkt anbuden och nu handlar det mycket om att göra besparingar för att effektivisera verksamheten.
– Vad gäller exempelvis ställningar kanske man låter bli att bygga för att spara pengar. Fallskydd tar tid och kostar en del. Och killarna ställer inte krav, eftersom de är rädda att förlora jobben, säger Lars Hildingsson.
Den kalla vintern har också fördyrat många byggprojekt. Det har blivit ökade kostnader, eftersom det inte går att jobba på grund av snöskottning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökat byggslarv i lågkonjunktur

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig