info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökade risker vid lyft med teleskoptruck

"Det är mycket vanligt att säkerheten offras när man använder teleskoptruck". Det säger yrkesläraren Ture Carlsson på Liljaskolan i Vännäs. Han varnar för riskerna efter en olycka i december.

I mitten av december skadades en byggnadsarbetare allvarligt då han klämdes under en vältande teleskoptruck. Trucken användes för att transportera in armeringsjärn i en grund på Mariehemsområdet i Umeå.
Nu varnar både yrkeslärare och arbetsmiljöinspektörer för riskerna med den allt vanligare maskintypen.
– Det går i princip att ersätta en kran med en teleskoptruck på byggnader upp till tre våningar, säger Ture Carlsson, maskinlärare på Liljaskolan i Vännäs.
– Det gör att det finns allt fler truckar på byggena och jag vet att det är mycket vanligt att man offrar viktiga säkerhetsregler för att öka tempot ute på bygget.

Olyckan i Umeå berodde enligt arbetsmiljöinspektionen på att överlastskyddet var urkopplat på maskinen. Ture Carlsson beskriver hur det kan göras med hjälp av en snusdosa. Han har också kunnat se, på bilderna från olycksplatsen, att trucken körts utan utfällda stödben och att lasten lagts ut fel, från truckens långsida där risken att välta är störst.
– Det är tre fel som man gjort. Och det är fel som är mycket vanliga, säger han.
Inhyraren av maskinen har enligt reglerna ansvar för att se till att maskinen är besiktigad och att föraren har tillräcklig kompetens. På olycksarbetsplatsen fanns det inga brister när det gäller dessa grundläggande regler. Men trots det användes trucken på sätt som ledde till en olycka med allvarliga personskador.

Ture Carlsson anser att utbildningen som ger förarbevis är tillräcklig. Men det uppdrivna byggtempot leder ändå till att man tummar på reglerna.
– Arbetsmiljöverket har för lite resurser för tillsyn, säger han.
På arbetsmiljöverket i Umeå pågår en utredning av olyckan på Skanskabygget. Arbetsmiljöinspektör Martin Forsgren bekräftar att man redan kunnat konstatera att man inte följt reglerna vid olyckstillfället. Han säger också att man är medveten om att maskintypen blir allt vanligare.
– Men det är för tidigt att säga vilka åtgärder vi kommer att föreslå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökade risker vid lyft med teleskoptruck

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig