info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ökad olycksrisk med stora fönster

Stora, otympliga glasfönster har blivit allt vanligare när det byggs i Stockholm. Det medför både en ökad olycksrisk och en större risk för belastningsskador.

På det nya stora bostadsområdet Hammarby Sjöstad i Stockholm är utvecklingen tydlig. Allt mer glas och allt större fönster.
– Stadsarkitekten vill ha stora fönster på byggnaderna. Därmed går byggherrar och entreprenörer på samma linje, berättar arbetsmiljöinspektör Ingvar Bergh.
– Men jag har hört mycket klagomål från byggnadsarbetare som tycker detta är alldeles för tungt.

Förutom risken för belastningsskador ökar olycksrisken och det finns flera exempel på att olyckor hänt i samband med transport, montage och lyft av fönstrena.
I vissa fall blir det extremt tungt, som när man bygger med glasfönster från golv till tak. Dessa kan vara 2,50 meter höga, tre meter breda och väga över 300 kilo.

– Detta gör att de blir ohanterliga och svåra att montera för byggnadsarbetarna. Det medför också svårigheter för dem som ska rita byggnaderna att göra en bra arbetsmiljö i byggskedet. Dessutom leder det till problem för nästa generation byggnadsarbetare som ska byta ut fönstrena.

Arbetsmiljöinspektionen har kontaktat den myndighet som har hand om byggplaneringen i Stockholms stad, för att få rätsida på problemen. Inspektionen har dock ingen möjlighet att rikta krav mot stadsarkitekters vision och riktlinjer för hur byggnader och miljö ska se ut.
Däremot kan den ställa krav på byggherrar och entreprenörer att lyften ska vara bättre förberedda än vad de hittills varit.

– De stora glasfönstrena räknas som tunga byggelement och hanteringen av dem ska vara föreberedd i arbetsmiljöplanen. Men någon plan där det är gjort har jag hittills inte sett. Istället har man från plats till plats fått lösa det på olika sätt, säger Ingvar Bergh.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ökad olycksrisk med stora fönster

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig