info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Offrade sina liv för fotbolls-EM

14 byggnadsarbetare har dött på de fotbollsarenor som byggts inför EM i Ukraina. Vi har talat med Vasyl Andreyev, ordförande i Ukrainska byggfacket, om den obefintliga arbetsmiljön på EM-byggena.

Det är en trött ordförande som sätter sig ned med Byggnadsarbetaren. Han har just avslutat en intervju med tv4 och ska snart iväg och träffa Sveriges Radio. Samtalsämnet är den dödliga arbetsmiljön på Ukrainas fotbollsarenor och infrastrukturbyggen inför EM i sommar.
– Det handlar om stora arbetsplatser som kryllat av folk, 3000 till 5000 arbetare på ett och samma bygge, med mängder av underentreprenörer. Byggnadsarbetare, elkablar och maskiner, allt på samma plats. Man har inte avgränsat byggarbetsplatserna på ett bra sätt.

Prioriterar inte säkerhet

Vasyl Andreyev beskriver hur det har sett ut på EM-byggena i Ukraina. Han målar upp ett kaos där det viktigaste inte har varit arbetsmiljö utan att bli klar i tid. Som konsekvens har byggnadsarbetarna arbetat tolvtimmars pass sju dagar i veckan. Även om det självklart skapat rejält med arbetstillfällen för det krisdrabbade Ukraina har arbetarna fått betala ett högt pris.
– Det har dött 14 byggnadsarbetare på dessa byggarbetsplatser, säger han.
På den arena där Sverige spelar samtliga av sina matcher har det dött åtta byggnadsarbetare. De vanligaste dödsolyckorna har varit fallolyckor.
– Arbetsgivarnas främsta fokus har legat på att hålla tidsplanen, kvalitet och att få betalt. En byggnadsarbetare som arbetar 12 timmar i streck blir trött. Då är det lätt att man tappar balansen och faller eller slarvar med säkerheten.

Svart arbetskraft

Enligt Vasyl Andreyev har det varit en hel del svart arbetskraft på byggena. Arbetare som helt saknat försäkringar och de rättigheter som de vitt anställda arbetarna ändå har.
Som exempel nämner han en arbetare som fick ett fem ton tungt betongblock över sig. Hans anhöriga fick inte en krona eftersom mannen saknade försäkringar.
Vad har ni haft för samarbete med UEFA?
– Vi försökte få till ett samarbete, men det blev inget. När presidenten för UEFA fick en direkt fråga på en presskonferens vad han ansåg om arbetsförhållandena på arenorna sa han att han besökt alla arenor och att byggnadsarbetarna har det mycket bra.
En vecka efter UEFA-presidentens uttalande dog det två arbetare på en av byggarbetsplatserna.

Blivit starkare

Vasyl Andreyev tycker ändå att byggfacket har blivit starkare när man kämpat för att synliggöra problemen på EM-byggena.
– För det första har vi blivit erkända som representanter för alla som arbetar på de här byggarbetsplatserna. För det andra har vi fått 1670 nya medlemmar. För det tredje har media i Ukraina börjat fokusera på arbetsförhållanden för byggnadsarbetare. Det märks på presskonferenser, det handlar inte bara om dyra hotell- och taxipriser utan även om arbetares rättigheter.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Offrade sina liv för fotbolls-EM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig