info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oenighet om resultatlön för anläggare

Anläggningsavtalets löneparagraf tillåter inte resultatlönearbete enligt den modell som bland annat Skanska vill använda.

Det har medfört en lönekonflikt i Västsverige. Tre Skanskaanställda har byggt hamn i Hällekis till en lön på 91:50 kronor per timme, avtalets stupstock.
Just nu pågår slutdiskussioner om hur det nya anläggningsavtalet ska utformas. Parterna är överens om att redaktionella förändringar ska göras av löneparagrafen. Men det finns olika åsikter om vad förändringen ska innebära.
– Jag ser det som självklart att löneparagrafen ska ha samma skrivning som i byggavtalet, säger Christer Flodén, Byggentreprenörernas förhandlingschef.
Byggnads uppfattning är däremot att bil- och maskinförarna på anläggningsavtalet ska ha månadslön, som sina kollegor på byggavtalet.
– De arbetar ofta på båda avtalsområdena parallellt. Så det är mest en praktisk fråga, säger Gunnar Ericson. Däremot anser Gunnar Ericson att löneformerna för yrkesarbetarna på anläggningsavtalet ska vara ackord eller tidlön, som hittills.
– Vi har en arbetsgrupp där som ännu inte lyckats komma fram till en gemensam syn, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oenighet om resultatlön för anläggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig