info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oenighet om jobben på Snövit

Länsarbetsnämnden i Norrbottens län anser att Byggnads avdelning 44 i Kiruna vilseleder arbetslösa med felaktig information om det norska gasprojektet Snövit i Hammerfest.

Byggnads i Norrland har uttryckt att Snövit, där många byggnadsarbetare hoppades få jobb, är något av en ”dålig Norgehistoria”. Att bygget inte kommer att behöva så många byggnadsarbetare som utlovats, ledde till stor besvikelse på Byggnads Kirunaavdelning.

Nu skriver Länsarbetsnämnden i Norrbotten att Byggnads har fått felaktiga uppgifter från Statoil och att inslagen i media om projektets arbetskraftsbehov, inte stämmer.
– Statoils informationschef har misstolkats. Han har sagt att Statoil ska anställa 200 personer, men då rör det bara själva driften av anläggningen. Anläggningsfasen av projektet pågår under tiden 2002-2006 och som mest beräknas 1 250 personer arbeta med bygget av gasanläggningen.

I Byggnads avdelning är man besviken på att Statoil i sin informationskampanj gick ut med uppgifter om att 2000 byggnadsarbetare behövdes i byggprojektet. Den siffran tonades senare ned av Statoil. Samtidigt tog man tillbaka beskedet att flygpendling skulle ordnas.
– Få byggnadsarbetare är intresserade efter beskedet om att det inte blir någon flygpendling. Hammerfest ligger 70 mil norr om Kiruna och få vill köra bil så långa sträckor på norska vintervägar, säger Gottfrid Augustsson från Byggnads i Kiruna.

Länsarbetsnämnden menar att det kan bli problem att rekrytera om projektet misstänkliggörs.
– Det här är Nordens hittills största industriprojekt och en del kanske går miste om jobb om de inte får rätt information om projektet, säger Kjell Ljung på Länsarbetsnämnden.

En av de uppgifter som cirkulerade i media för en tid sedan var att entreprenörerna inte bryr sig om att ta del av alla de jobbansökningar som ligger i norska arbetsförmedlingens databas. 15 000 ansökningar har kommit in till databasen sedan Statoil började göra reklam för projektet.
– Enligt den norska arbetsförmedlingen, som vi inte har anledning att misstro, så sker huvuddelen av rekryteringen från den här databasen. Entreprenörerna får hjälp från arbetsförmedlingen med rekryteringen, och ansökningar hämtas från databasen, säger Kjell Ljung.

Enligt Kjell Ljung är en av entreprenörna just nu på gång att kontakta ett hundratal svetsare i Sverige som varit anmälda i databasen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oenighet om jobben på Snövit

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig