info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ödla stoppar bygge

Sex hus har redan börjat byggas på tomten i Kungsbacka. Nu har länsrätten beslutat att bygget måste avslutas, eftersom en utrotningshotad ödla redan huserar där.

Det är den utrotningshotade större vattensalamandern som efter sex års tvist till slut fått rätt att bo kvar. I sex års tid har grannar protesterat mot ett bygge av sex parhus i Kullavik, Kungsbacka. De har överklagat både kommunens detaljplan för bygget och själva bygglovet. Från början handlade det om att grannarna inte tyckte att de nya husen passar in i miljön. Men efter att kommunen vid en tomtinventering hittade den större vattensalamandern på tomten, har ödlan blivit galjonsfigur i dramat.
Det skriver Göteborgs-Posten.

Nu har grannarna delvis fått rätt. För två veckor sedan beslöt regeringsrätten att upphäva regeringens godkännande av detaljplanen, eftersom miljöprövningen av hur bygget skulle påverka förhållandena för vattensalamandern har varit otillräcklig. Just nu finns alltså inget bygglov för de sex påbörjade parhusen, och frågan har gått tillbaka till länsstyrelsen i Halland.
Och i måndags beslöt länsrätten i Halland att stoppa bygget i väntan på att länsstyrelsen tar ställning till det överklagade bygglovet.

– Jag är chockad, jag förstår ingenting. Jag har jobbat med sådant här i 25 år och har aldrig någonsin varit med om liknande. Nu har vi miljoner nedlagda i det här och tänk på alla stackare som köpt husen. Hur ska det gå för dem?, säger projektansvarige Stig Eliasson på Mjöbäcks entreprenad AB, till Göteborgs-Posten.
Han tycker att regeringsrätten borde ha stoppat detaljplanen när regeringens beslut att godkänna planen överklagades.

Jan af Ekenstam, en av grannarna till fastigheten, tycker att byggföretaget betett sig oansvarigt.
– Är man en seriös byggare sätter man inte igång att bygga när bygglovet är överklagat och detaljplanen ligger för rättsprövning, anser han.
Mjöbäcks entreprenad tänker överklaga beslutet till kammarrätten.
Att uppfylla kravet på miljöprövning blir svårt nu när bygget redan är i gång. Salamandrarnas miljö har redan ändrats och därför har djuren försvunnit.
– Jag har pratat med biologer som säger att salamandrarna kan komma tillbaka om området återställs, säger Jan af Ekenstam.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ödla stoppar bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig