info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytvättat varje vecka: ”Arbetskläderna doftar gott”

Ska chefen se till att dina skitiga arbetskläder blir tvättade? Frågan är het i årets avtalsrörelse. Snickare Joachim Darforth kan redan nu njuta av rena kläder. Och det är firman som pröjsar.

Snickaren Joachim Darforth är nöjd. Sedan några månader tillbaka får han sina byggkläder tvättade en gång i veckan. Foto: Privat

Ett av fackets krav i årets avtalsrörelse är att arbetsgivarna ska bli skyldiga att tvätta byggnadsarbetarnas arbetskläder. Man menar att arbete i byggbranschen ofta är smutsigt och att det kan vara olämpligt att tvätta jobbkläderna hemma i den egna maskinen.

Berendsen är ett av flera företag som tvättar byggkläder. De har bland annat en anläggning i Huddinge. Där är känslan att det är ganska få byggföretag som lämnar in arbetskläder.

Läs också Byggavtalet – här är nya lönekravet

– Vi tvättar åt ett par av de stora byggbolagen, men det gäller inte alla deras byggen, utan det verkar vara mer frivilligt om det ska tvättas eller ej, säger Jessica Fallgren, miljö- och kvalitetssamordnare på Berendsen i Huddinge.

Sedan har de ytterligare några mindre byggbolag som lämnar in kläder för tvättning.

– Min känsla är att det är väldigt få företag i byggbranschen som skickar in arbetarnas kläder för tvättning med tanke på hur många byggen det finns i Stockholm, säger Jessica Fallgren.

Ett företag som lämnar in arbetskläder till tvätteriet är TL Bygg. De har sedan några månader tillbaka skickat in arbetskläder för ett 30-tal anställda byggnadsarbetare som arbetar på tre olika byggprojekt. Ett är bostadsbygget Nobelberget i Sickla utanför Stockholm. Där kommer tvätteriet och hämtar skitiga kläder en gång i veckan.

– De hämtar säckarna varje torsdag, säger snickaren Joachim Darforth på TL Bygg.

Läs också Byggstädarna: ”De grisar ner mest”

Han berättar att det flyter på av sig själv. De behöver bara lägga sina skitiga kläder i tvättsäckar som tvätteriet hänger upp på krokar i byggboden.

– Man måste såklart ha flera byxor som man varvar med och de måste rensas på skruv och sånt. Men jag är nöjd och har inte hört någon klaga på något. Tvätteriet hämtar säckarna och sedan kommer kläderna tillbaka rena och fina. Dessutom doftar byxorna gott, säger Joachim Darforth.

Innan firman började tvätta arbetskläderna använde snickarna samma ställ några månader. När de sedan blev för skitiga kastades de bort.

– Vi fick tre fyra byxor som vi kunde använda på ett år. När ett par var slut och för smutsiga var det bara att hämta ut nya.

Att ta med sig byxorna hem och tvätta var självklart ett alternativ.

Läs också Så tvättar du rätt

– Jag tror inte det var så populärt att tvätta hemma, säger Joachim Darforth.

Att många inte vill tvätta hemma är lätt att förstå. Tvätta skitiga byggkläder med både silikon och betongrester kan få vilken tvättmaskin som helst att haverera. Och att sedan tvätta de vanliga kläderna i samma maskin känns kanske inte helt bra. Förutom det finns det även flera andra orsaker till att en industritvätt är bättre.

– Rätt dosering av tvättmedlet är jätteviktigt. Om man överdoserar eller tvättar i fel temperatur riskera man att påverka klädernas flamskydd eller försämra reflexen på varselkläderna, säger Jessica Fallgren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytvättat varje vecka: ”Arbetskläderna doftar gott”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig