info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt system ska öka taksäkerheten

Plåtslagare och sotare i hela Sverige ska utbildas så att de får behörighet att besiktiga takskyddsanordningar.

För att öka säkerheten för dem som arbetar på tak, har fackförbund och arbetsgivare, samt arbetsmiljöverket, på initiativ av boverket, utarbetat ett kontrollsystem där yrkesarbetarna kommer att spela en viktig roll.
– Vi hoppas att det ska fungera bra. De som arbetar på tak, ska besiktiga säkerhetsanordningarna enligt en checklista, som sedan lämnas över till fastighetsägaren. Om felen är allvarliga, skickas också listan med anmärkningar till byggnadsnämnden, säger Leif Wahll-Larsson, fd plåtslagare, numera ombudsman på Byggnads.

Om fastighetsägaren inte svarar, eller rättar till felen inom en viss tid, kan nämnden tvinga fastighetsägaren att betala böter (vite).
Det är känt sedan länge att många hus saknar ordentliga takskyddsanordningar. Det beror bland annat på att fastighetsägarna själva ofta inte vet vilka regler som gäller. Det beror också på att byggnadsnämnderna på grund av besparingar inte har möjlighet att göra regelbundna kontroller och följa upp hur det ser ut på hustaken i kommunen.

Kommunförbundet har sagt ja till systemet, likaså Fastighetsägarnas riksförbund. Nu återstår bara att utbilda ”besiktningsmännen”. Utbildningen vänder sig framför allt till yrkesarbetare i produktionen; plåtslagare och sotare, samt arbetsledare.
Kurserna kommer att hållas på 28 orter. Totalt ska cirka 500 personer utbildas med början i februari-mars. Kurserna finansieras av AFA (fd AMF).

Leif Wahll-Larsson från Byggnads är med i taksäkerhetskommittén, som består av representanter från Byggnads, Kommunal, (sotarna) Plåtslageriernas riksförbund, Svenska skorstensfejarmästarna samt boverket och arbetsmiljöverket, som tillsammans arbetat fram systemet.
– Först lade vi fram ett förslag som gick ut på att det skulle bli obligatoriskt för byggnadsnämnderna att kontrollera takskyddet, men regeringen tillstyrkte inte detta. Därför tog vi fram ett eget kontrollsystem, säger Leif Wahll-Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt system ska öka taksäkerheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig