info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt stöd till migranter i Qatar

Styrelsen för globala bygg- och träfacket, BWI, har idag beslutat att etablera ett stöd i Qatar för migrantarbetare. Beslutet togs vid ett möte i Stockholm.

Vittnesmålen är otaliga om usla villkor för migrantarbetare som arbetar med anläggningarna inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Enligt officiella siffror har hittills över 1 400 människor dött. Många får pass beslagtagna, andra luras på lönen.
Men ett stort problem är att de inte har rätt att organisera sig i Qatar. Därför har BWI´s världsstyrelse beslutat sig för att bygga upp en närvaro i landet så att de kan hjälpa arbetarna med olika former av praktiskt stöd. Ett sådant exempel kan vara juridisk hjälp. Exakt hur det ska gå till i praktiken kommer man nu att arbeta med.

”Vår plikt”

– Arbetarna i Qatar har ingenstans att vända sig när de råkar illa ut. Arbetsgivarna kan behandla sina anställda hursomhelst utan konsekvenser och vi får varje dag rapporter om nya övergrepp. Nu är det vår plikt att göra vad vi kan för att hjälpa dem, säger Ambet Yuson, BWI´s generalsekreterare i ett pressmeddelande.
Världsbyggfacket kommer också att samarbeta med de fackliga organisationerna i Indien, Nepal och Filippinerna, varifrån många migranter kommer.

Fortsätta ställa krav

Redan tidigare har BWI och dess medlemsförbund riktat kritik mot missförhållanden och krävt förbättringar för migrantarbetarna. Kraven har riktats mot FIFA som arrangerar spelen och mot staten Qatar. Dessa påtryckningar kommer de att fortsätta med. Byggnads ordförande Johan Lindholm är en av dem som drivit frågan om att hjälpa migranterna genom en facklig närvaro i Qatar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt stöd till migranter i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig