info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt skum bryter ner asbest

Amerikanska forskare har utvecklat ett skum som bryter ner asbestfibrer.

Efter behandlingen kan asbestmaterialet behandlas som vilket material som helst.
Produkten kallas DMA (Digestion Material for Asbestos) och introduceras nu på den amerikanska marknaden.
DMA-skummet sprutas på asbestmaterialet och tränger in och bryter ner fibrerna.
De aktiva ämnena i den asbestlösande produkten är fosforsyra och samt en hemlig fluorbaserad katalysator. Dessutom ingår ett skumbildande ämne samt färgämne som gör att det lättare att se vilka ytor som behandlats.
Trots behandlingen behålls asbestfibrernas brandskyddande egenskaper, uppger tillverkaren, den amerikanska kemikoncernen W R Grace med huvudkontor i Florida.
Produkten har utvecklats av W R Grace tillsammans med Brookhaven National Laboratory, en forskningsorganisation knuten till USA:s energidepartement.
W R Grace, med verksamhet i ett 100-tal länder och med en årsomsättning på motsvarande 25 miljarder kronor, är en av världens största producenter av Monokote MK-6, ett material som sprutas på stålkonstruktioner som brandskydd.
Asbestfibrer klassas som cancerframkallande. De mikroskopiska fibrerna är vassa och spretiga. När de bryts sönder splittras de på längden, som när ett bamburör bryts av.
Fibrerna består av tubformade lager av magnesium och andra kemiska ämnen. Kroppen förmår inte bryta ner fibrerna. Vid inandning fastnar de i lungans vävnader. Efter mycket lång tid, upp till 30 år, kan asbestfibrerna orsaka tumörer i lungsäcken.
Det är dock inte känt vilka skyddskrav som ställs vid sprutning av skummet. Forsforsyran, som förvandlar de vassa asbestfibrerna till runda och mindre farliga fibrer som påminner om mineralullsfibrer, är frätande. Också låga halter som inandas under längre tid kan ge bland annat skador på tänderna.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt skum bryter ner asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig