info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt sätt att undvika svenska avtal

Sju litauer bygger 26 bostäder norr om Malmö. De är delägare i företaget och därmed gäller inte Byggnads avtalsrätt. Nu planerar Byggnads att blockera arbetsplatsen.

Litauerna på bostadsbygget i Hofterup utanför Löddeköpinge är, enligt uppgift i LO-tidningen, delägare i ett engelskregistrerat bolag som heter Polite Construction LLP. Polite är underentreprenör åt ett byggföretag som bygger bostadsrätter åt Götene Hus.
En av ägarna i Polite är Lars Vikingsson, som tidigare funnits med i Polen-Konsulten och Byggbemanning, två företag som förmedlat arbeten åt egenföretagare från Polen och de baltiska länderna. Med den nya företagskonstruktionen, där hantverkarna sägs vara delägare, går man runt kravet på f-skattsedel för hantverkarna. Man slipper också betala sociala avgifter och moms, så länge företaget inte haft ett fast driftställe i ett år.

Byggnads i Lund kallar förhållandena på arbetsplatsen för ”rena slaveriet” och ”lönedumping”.
– De bor i byggbodarna och tjänar, det vet vi från andra exempel, runt 30-40 kronor per timme, säger Knut Persson, mätningsföreståndare på avdelningen.
Knut Persson vill nu sätta arbetsplatsen i blockad och begära sympatiblockader från andra fackförbund för att stoppa materialleveranser.

Möjligheten att bedriva verksamhet med ett bolag som ägs av många delägare som samtidigt är hantverkare har öppnats sedan Sverige anpassat sin lagstiftning till EU. Syftet har varit att underlätta för utländska företag att arbeta i Sverige.
Lars Vikingsson säger till LO-tidningen att Polite har 55 delägare och är verksamma på ett tiotal byggentreprenader i Sverige. Han avvisar Byggnads uppgift om löner på 30 till 40 kronor per timme.
– Det här är praktiskt solidaritetsarbete, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt sätt att undvika svenska avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig