info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt ROT-avdrag ska ge jobb

Regeringen inför med omedelbar verkan ett ROT-avdrag i byggsektorn. Det framgick på fredagen när regeringen presenterade sitt stimulans paket på sammanlagt 8,3 miljarder kronor nästa år.

ROT-avdraget gäller från och med måndagen den 8:e december. Men riksdagen kommer inte att fatta ett formellt beslut förrän under våren 2009. ROT- avdraget blir permanent och den sammanlagda kostnaden för avdraget är 3,5 miljarder kronor per år.
Förslaget innebär att ROT-arbeten (reparation, -om och –tillbyggnadsarbeten) förs in i samma system som avdrag för hushållsnära tjänster, det vill säga RUT-avdraget. Det är ett avdrag som uteslutande riktar sig till hushållen.

Den som vill genomföra reparationer, om- eller tillbyggnader och/eller underhåll av ett småhus eller en bostadsrätt får en skattereduktion med 50 procent av underlaget, dock med max 50 000 kronor per år och person. Skattereduktionen kopplas till individen när det gäller byggjobben, precis som med de hushållsnära tjänsterna. Det innebär att i ett hushåll där båda äger huset, kan man få en skattereduktion på maximalt 100 000 kronor.
Regeringen satsar också sammanlagt en miljard kronor på drift och underhåll av vägar och järnvägar under åren 2009-2011. Man ska förstärka satsningar på infrastruktur som kan ge jobb på kort sikt, som vägbeläggning och brounderhåll.

Den totala satsningen på byggandet beräknas ge totalt 8 000 nya jobb, varav ROT-avdraget står för en sysselsättningseffekt beräknat till 7 000 personer, enligt näringsminister Maud Olofsson.
Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt införs ROT-skatteavdraget för att på ett snabbt sätt möta en väldigt snabb nedgång i byggsektorn.

Men Byggnads hade velat ha fler och kraftfullare åtgärder.
– Det här ROT-avdraget är bra för att göra svarta jobb vita i hushållssektorn, men det räcker inte, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
– Avdraget riktar sig bara till hushållssektorn och innehåller inte den satsning och investering i miljonprogrammet som vi har föreslagit. En sådan satsning hade varit betydligt mer betydelsefull för att få igång byggverksamheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt ROT-avdrag ska ge jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig