info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt nätverk för fler kvinnor i byggsektorn

Byggsektorn har fått sitt första branschövergripande nätverk, för att fler kvinnor ska kunna komma in och arbeta där. Nätverket KiB bildades på fredagen och har 47 medlemmar.

Namnet KiB står för ”frågan kvinnor i byggsektorn”.
47 män och kvinnor från 43 företag och organisationer utgör idag det rikstäckande nätverket, som bildades i Malmö på fredagen. Medlemmarna representerar fackförbund och arbetsgivarsidan. Också personaladministratörer på de stora byggföretagen ingår, liksom forskare på högskolor och kvinnliga betongarbetare, snickare, ställningsbyggare, med flera. Medlemmarna är var och en utvalda för att de kan medverka till en förändring.

Redan från måndag ska de märkas i byggsektorn. Samtliga medlemmar kommer att synas genom att de bär en KiB t-shirt och de kommer att informera om nätverket och dess verksamhet.
Nätverket ska arbeta på flera fronter, för att få resultat då det gäller kvinnofrågan; för att behålla arbetskraft, utbilda fler och vidga rekryteringsbasen.
–Vi ska jobba fram en handlingsplan för att påverka in i företag och organisationer och vi ska identifiera de öppnande och stängande mekanismer som finns idag, säger Åsa Douhan, koordinator på Libra. Nätverket ingår som en del i EU Equals projekt Libra.

Ingen tror att alla förändringar kommer över en natt.
–Vi kommer att jobba med ett framtidsperspektiv på fem till tio år och vi kommer att arbeta för att hitta nya rekryteringsvägar där kvinnor utgör en naturlig ingrediens, säger Åsa Douhan.

Byggsektorn kommer att behöva rekrytera många fler kvinnor i framtiden för att få tillräckligt med arbetskraft. Men hur ska man få kvinnor att söka till branschen och få dem att vilja vara kvar ?
Under två dagar har samtliga medlemmar i nätverket arbetat med frågan om hur byggsektorn ska se ut för att vara attraktiv för kvinnor.
Fyra arbetsgrupper inom nätverket ska arbeta med detta ur olika infallsvinklar. En sysslar med kompetensutveckling. En annan arbetar med frågan om hur arbetsmiljön ska se ut för att passa alla. En tredje grupp ska arbeta med frågan om hur man kan samtidsanpassa sektorn och en fjärde grupp sysslar med goda förebilder inom företag och bland arbetare och tjänstemän. I maj ska KiB att ha sin nästa konferens. Fram till dess kommer arbetsgrupperna att vara verksamma.
Från och med måndag kan man läsa mer om KiB på Libras hemsida www.libra.nu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt nätverk för fler kvinnor i byggsektorn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig