info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt kontrollsystem försvårar svartjobb

Snabba besked från skattemyndigheten om underentreprenörernas ekonomi. Det ska hjälpa de stora företagen att stoppa svartjobbet i Stockholm.

Sedan ett par veckor erbjuder skattemyndigheten en specialtjänst för stora byggentreprenörer i Stockholm. På dagen levererar de uppgifter om underentreprenörers ekonomiska status. Syftet är att stoppa oseriösa underentreprenörer att ta sig in på bygget.
Praktiskt går det till så att huvudentreprenören faxar en blankett till skattemyndighetens särskilda byggavdelning. Där står vad underentreprenören ska göra och hur många gubbar han ska använda. Blanketten skrivs under av underentreprenören.

Ett par timmar senare faxar skattemyndigheten tillbaks uppgifter om hur underentreprenören skött skatteinbetalningar, arbetsgivareavgifter och momsinbetalningar de senaste tre månaderna.
– Det är klart att det här systemet inte stoppar allt svartjobb i Stockholm. Men det gör det i alla fall lite svårare för de som är oseriösa, säger Ulf Hornegård på skattemyndigheten i Stockholm.
Han medger också att byggarbetsgivarna har varit angelägna att ta fram något slags system för att om möjligt slippa lagändringar. RSV föreslog för en tid sedan att alla skatte- och momsinbetalningar skulle handläggas av huvudentreprenören.
– Det är klart att arbetsgivarna inte vill ha en sådan lagstiftning. Då kan det här vara ett bra system, säger Ulf Hornegård.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt kontrollsystem försvårar svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig