info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt förslag på anställningsform

Ett bidrag till arbetsgivaren på 30 000 kronor och undantag från Las i ett och ett halvt år. Så ser förslaget ut på en ny anställningsform för ungdomar.

Tanken är att alla personer under 23 år ska kunna omfattas av den nya anställningsformen, så kallad utbildningsanställning, om det blir verklighet. Utredaren Claes Stråth föreslår bland annat att arbetsgivaren ska få ett bidrag på 30 000 kronor per anställd och år i bidrag från staten. Dessutom ska den nya anställningsformen vara undantagen från lagen om anställningsskydd, Las, under de 18 månader som anställningen kan pågå. Det innebär att anställningen inte kommer ge företrädesrätt till annat arbete. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin har inte hunnit läsa in sig på förslaget än men hans kollega på LO skräder inte orden:
– Ett klåfingrigt och extremt onödigt förslag. Det finns redan massor av lärlingsanställningsformer som arbetsmarknadens parter har reglerat tillsammans, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till tidningen Arbetet.

Arbetsgivare positiva

Dessutom finns det ytterligare en del i förslaget: Anställningen ska kunna avslutas med kort varsel och utan att arbetsgivaren behöver ange några skäl. För att kunna utnyttja anställningsformen kommer det finnas ett motkrav på att en viss mängd utbildning ingår. Den anställde har också rätt till ett skriftligt intyg efter att anställningen upphört.
Från arbetsgivarhåll är man positiva till förslaget om en ny anställningsform.
– Våra synpunkter kring de brister som funnits i nuvarande system när det gäller anställning av ungdomar har synliggjorts, skriver Manne Didehvar, chef för VVS Företagens kompetensforum i ett pressmeddelande.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt förslag på anställningsform

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig