info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt byggbråk

Ett nytt bråk har blossat upp mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Den här gången handlar det om när arbetstidsförkortningen ska börja gälla.

I årets avtalsförhandlingar var ett av Byggnads huvudkrav att arbetstidsförkortningen skulle utökas. Så blev det också, tre extra timmar infördes från och med den 1 april 2013.
Det är här problemen börjar.
Byggnads var övertygade om att arbetstidsförkortningen skulle börja gälla direkt medan BI ansåg att timmarna först skulle jobbas in.
– Vi blev väldigt förbannade när vi fick höra det här, vi hade ändå ställt frågan tidigare och blivit försäkrade av både deras vd och förhandlingschef om att förkortningen skulle börja gälla den första april, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Kan hamna i domstol

På Sveriges Byggindustrier är man förvånad över att Byggnads reagerar så pass kraftigt.
– Vi har en regel i byggavtalet som säger att man jobbar in förkortningen och tar ut det nästa år, säger förhandlingschefen Mats Åkerlind.
Tidigare år har praxis varit att tiden först ska arbetas in men då har det också varit formulerat i avtalet. I årets hemställan från medlarna saknades den formuleringen enligt Torbjörn Hagelin.
– Vi har vår uppfattningen klar så vi vet inte hur vi ska gå vidare med det här, säger han.
Mats Åkerlind har svårt att förstå hur man kan tolka medlarnas hemställan som att man ska frångå regeln om intjänad arbetstidsförkortning.
– Men om Byggnads tycker att det här är oklart kan vi gå till Arbetsdomstolen och låta dem tolka det här, säger han.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt byggbråk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig