info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nybyggen hårdast drabbade av stormen

Universeum och Hasselbladhuset. Båda i Göteborg och omtalade satsningar på modern arkitektur. Nutida konstverk som vill något mer än att bara vara hus. Båda fick storstryk av stormen som rasade i helgen.

Där stormen har dragit fram verkar husen ha stått kvar. Till och med inplastade byggnadsställningar har klarat sig, rapporterar de avdelningar som vi har talat med, bla Jönköping, Nyköping, Väst, Halmstad och Göteborg. Ingen har hört talas om något större tillbud, förutom tre nya byggnader: Universeum och Hasselbladshuset i Göteborg och så det nya biblioteket vid Högskolan i Halmstad.

Universeum uppfördes 2001, är ritat av Gert Wingårdh och omtalat för sin enorma glasfasad. Stormen tryckte in hela den norra glasfasaden. Och när vinden fick fritt spelrum inne i huset blåstes snart den södra fasaden ut.
Hasselbladshuset, uppfördes 2003, och har fått pris som Årets bästa hus 2004, i Göteborg, och fick Årets ljuspris 2003, tack vare sin avancerade ljussättning av fasaden. I helgen blåste cirka 200 kvadratmeter papptak av.
– Just nu försöker vi lösa det med ett provisoriskt tak som ska klara de närmaste dagarna, när det varnats för storm. Senare får vi förstås utreda konstruktionen och hitta en mer permanent lösning, säger Mats Kennevik, fastighetsansvarig på Hasselblad.

Biblioteket vid Högskolan i Halmstad har kanske drabbats hårdast. En efter en slets tre av husets glasfasader bort, och bokmängder spreds för vinden. Inför de närmaste dagarnas storm har biblioteket lappats med plåt. Ny fasad i glas får huset först under sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nybyggen hårdast drabbade av stormen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig