info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nybyggd väg måste slipas om

En nybyggd motorväg med betongbeläggning öster om Eskilstuna måste slipas om. Vägbanan är för ojämn.

Vägen kostade 330 miljoner kronor och blev klar för några månader sedan. Nu klagar beställaren, Vägverket, på betongbeläggningen. Lokaltidningarna har varit fyllda med arga insändare som kallar vägen en ”tvättbräda”.
Detta kan betyda att den holländska underentreprenören Concrete Pavement International, tvingas slipa ytan längs hela sträckan.
– Vi har ställt krav på en jämnhetsslipning. Detta för att ta bort de obehagliga vibrationer och skakningar som uppstår när man åker på vägen, säger Lars Pernler, beställarchef på Vägverket.
Det är oklart vad som gått snett under byggprocessen. Enligt beställaren kan ett misstag ha gjorts under det sista momentet, då sockerlösning sprids över ytan för att förhindra att betongen brinner. Detta görs för att kunna få fram stenarna i betongen. På vissa ställen är stenarna i betongen frilagda, på andra ställen är de inte det.
Att slipa vägen kostar 10-12 miljoner kronor och tar 6-7 veckor.
Mätningar av ytan har gjorts med lasermätbil och med elektronisk rätskiva. Enligt den ena metoden ligger värdena inom det tillåtna. Enligt den andra metoden, ligger de inte inom det tillåtna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nybyggd väg måste slipas om

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig