info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nyanlända och arbetslösa får jobbhjälp av Galaxen

Nyanlända och långtidsarbetslösa ska få hjälp att hitta nytt arbete i byggbranschen. Det ska ske via Galaxen Bygg som fått ett utökat uppdrag.

Galaxen Bygg har hittills hjälpt skadade och funktionsnedsatta byggnadsarbetare till anpassade jobb och en väg tillbaka till arbetsmarknaden.

Men från och med i år ska Galaxen också stötta de nyanlända och långtidsarbetslösa som vill jobba med bygg att hitta arbete på byggföretag. Galaxens roll blir att hjälpa till med frågor runt kompetens och anställning.

Läs också Föll tolv meter – nu jobbar Jonas igen: "Folk trodde jag skulle dö"

—  Vi kommer att ta emot personer från arbetsförmedlingen och kartlägga deras kompetens. Om personen har ett yrkesbevis och är klar träarbetare, till exempel, då matchar vi ut personen till ett arbete direkt. Har personen ringa kompetens finns andra anställningsformer som yrkesintroduktionsanställning, säger Aryan Khaffaf,  verksamhetsutvecklare på Galaxen.

Målet är att de som går utbildning på arbetsplatser på sikt ska få ett yrkesbevis.

Det är byggbranschens parter, däribland Byggnads och arbetsgivare, som tagit initiativ till projektet. Byggbranschen satsar fyra miljoner kronor per år i tre till fem år. Även Arbetsförmedlingen skjuter till pengar.

Syftet är att byggbranschen ska få mer arbetskraft men också att stötta de arbetssökande så de får chansen till jobb.
— Det är roligt att få förtroendet från branschen och att utöka vårt arbete. Det är bra för branschen också för man behöver få in mer folk och framför allt på rätt sätt.

De här personerna kommer in enligt branschens villkor, får yrkesbevis och arbete på ett företag med kollektivavtal. Det är den vägen vi vill man ska ta in i byggbranschen, säger Aryan Khaffaf.

Läs också Skadad, sliten, eller drabbad av psykisk ohälsa? Så får du hjälp av Galaxen

Projektet gäller från nyår och kommer att först startas upp i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, där ny personal rekryteras. Därefter ska det spridas över landet.

Arbetet kommer att ske inom ramen för anpassningsgrupperna i landet och som hittills hjälpt skadade och funktionsnedsatta byggnadsarbetare att återgå till jobb.

Det finns 25 sådana grupper i landet. I dessa ingår fack, arbetsgivare, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Galaxen Bygg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nyanlända och arbetslösa får jobbhjälp av Galaxen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig