info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart: Arbetslösa och nyanlända ska få jobb

Galaxens arbete med att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa till byggjobb permanentas och utökas. Det är resultatet av en ny överenskommelse.

Foto: Leif Ingvarson

Galaxen Bygg är mest känt för att hjälpa funktionsnedsatta och skadade byggnadsarbetare till byggjobb.

Men från förra året utökades uppdraget till att också stötta nyanlända och långtidsarbetslösa som vill jobba i byggbranschen.
Detta har har kört igång i mindre skala på försök.

Läs också Nyanlända och arbetslösa får jobbhjälp av Galaxen

– Nu kommer vi att permanenta och utöka den verksamheten till att gälla hela landet, säger Per Kågström, vd för Galaxen Bygg.

Det är resultatet av en nationell överenskommelse som gjorts i veckan mellan Galaxen Bygg, fack- och arbetsgivarparter i byggbranschen, samt arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Hur kommer det att gå till i praktiken?

– Vår uppgift är att fånga upp långtidsarbetslösa och nyanlända och hjälpa dem via samverkansgrupper som finns på olika håll i landet. Vi försöker vi hitta lämpliga arbetsgivare som kan ta emot de här personerna, säger Per Kågström.

Läs också Avtal klart: Arbetslösa och nyanlända ska få jobb

Samverkansgrupperna består av de parter som nu gjort uppgörelsen.

– Man anmäler ett ärende till gruppen och vi från Galaxen håller i ärendet och gör bland annat kartläggningssamtal. Sedan ska gruppen hitta den bästa lösningen för att hjälpa personen ut i arbete, säger Per Kågström.

Galaxen följer sedan upp personerna, och stöttar dem för att anställningen ska fungera. Målet är att de ska få en permanent anställning inom bygg.
Det är ännu oklart hur många som nyanlända och långtidsarbetslösa som kommer att hjälpas ut till byggjobb. Arbetet med att stötta funktionsnedsatta fortsätter som tidigare. Det arbetet omfattar cirka 1 800 personer varje år.

Byggnads är ett av flera fackförbund som skrivit under överenskommelsen.

– Med den här överenskommelsen kan vi hjälpa till att snabba på integrationen och se till att fler får arbete med schysta villkor, säger fackförbundets ordförande Johan Lindholm.

De står bakom överenskommelsen

Bakom överenskommelsen står Galaxen Bygg, samt fackförbunden Byggnads, Seko, Målareförbundet och Elektrikerförbundet. På arbetsgivarsidan är undertecknarna Sveriges Byggindustrier, Måleriföretagen, Plåt- och ventföretagen, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen och Maskinföretagen.

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart: Arbetslösa och nyanlända ska få jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig