info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadad, sliten, eller drabbad av psykisk ohälsa? Så får du hjälp av Galaxen

Har du funktionshinder på grund av en förslitning? Har du psykisk ohälsa? Bakgrund i byggbranschen? Då kan du få hjälp att komma tillbaka till arbetslivet.
Snickaren Jonas Ståhlberg föll 12,5 meter ner i ett ventilationsschakt men överlevde mirakulöst, trots att han spräckte skallen, fick hjärnblödningar, krossade två ryggkotor och punkterade båda lungorna. Idag är han tillbaka på bygget men han måste vara rädd om ryggen eftersom den är stelopererad efter olyckan.
Jonas är en av 6 000 som fått hjälp av Galaxen de senaste tio åren. Galaxen ägs gemensamt av Bravida, JM, NCC, Peab, Skanska, Måleriföretagen och Sveriges Byggindustrier. De samarbetar med Byggnads och Sveriges Byggindustrier, Arbetsförmedlingar och Försäkringskassor lokalt. Glaxenkontor finns på 25 orter i Sverige. Syftet med verksamheten är att hjälpa personer med bakgrund i byggbranschen, som har en funktionsnedsättning, att hitta ett anpassat arbete. Arbetsgivaren får lönebidrag från Arbetsförmedlingen som ska kompensera den nedsatta arbetsförmågan. Handläggarna på Galaxen stöttar med regelbundna arbetsplatsmöten och kan också hjälpa till med ergonomiska hjälpmedel.
Det kan Galaxen göra för dig:
  • Galaxens handläggare hjälper dig att få kontakt med lämpliga arbetsgivare.
  • Arbetsförmedlare som är knutna till Galaxen hjälper till med att ta fram ett aktuellt läkarutlåtande som tydligt visar ditt funktionshinder och vilka arbetsmoment som bör undvikas.
  • Du behöver inte ha en godkänd arbetsskada för att få hjälp.
  • Galaxens handläggare skriver tillsammans med dig och din arbetsgivare, en handlingsplan som tydliggör dina begränsningar.
  • Handläggaren följer också upp hur det går. Galaxen kan, om du vill, komma ut till din arbetsplats och hålla en redogörelse för chefer (och även för arbetskamraterna om det behövs) om vilka arbetsmoment som är skadliga för dig.

Så här går det till:

  • Du skickar först in en ansökan. Hämta en blankett på nätet, eller vänd dig till Byggnads, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen för att få hjälp.
  • Den så kallade anpassningsgruppen, där representanter från fack och arbetsgivare finns med, gör en bedömning.
  • En arbetsförmedlare, som är kopplad till Galaxen, tar ställning till ditt funktionshinder och fattar beslut om lönebidragets storlek.
  • Galaxens handläggare hjälper till att hitta lämpliga arbeten. Du kan också föreslå arbetsgivare själv, men företaget måste ha kollektivavtal. De flesta ”Galaxare” arbetar i mindre företag.

LÄS MER: Föll 12 meter – nu jobbar Jonas igen: ”Folk trodde jag skulle dö”

Vill du läsa fler artiklar om funktionshinder och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadad, sliten, eller drabbad av psykisk ohälsa? Så får du hjälp av Galaxen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig