info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya varsel mot 30 arbetare på Peab

Sent i går drabbades byggbranschen av ännu ett varsel. 30 av drygt 190 yrkesarbetare på Peab i Helsingborg-Ängelholm riskerar nu att få lämna sina jobb.

Peab hävdar arbetsbrist som skäl till varför varslen nu kommer. Det är 20 träarbetare, 2 murare och 8 betongarbetare som omfattas av varslen.
Byggnads och arbetsgivarna har förhandlat om varslen både på lokal och central nivå. Och nu är de överens.
– Vi i den lokala mb-gruppen har inte riktigt sett arbetsbristen och då är det vårt jobb att påtala det. Men nu efter den centrala förhandlingen har vi ju ändå sett den. Vi är överens, säger Tommy Hakkala, sammankallande för Byggnads mb-grupp på Peab i Helsingborg.
Och han fortsätter:
– Det är en tragedi för medlemmarna som drabbas. Det är aldrig roligt att se kompisar man känt sedan länge få gå hem, säger Tommy Hakkala.
Alla 30 varsel kommer troligtvis inte att leda till uppsägning. I 12 av fallen har mb-gruppen hittat möjligheter till omplacering inom företaget.

Peab-varslet är ett i raden av varsel i Byggbranschen den senaste tiden. Så sent som igår blev ett större varsel på Wäst-Bygg känt och sedan tidigare har både NCC och JM varslat om uppsägningar.
Frågan är då varför varslen börjar komma nu.
– Det är en kombination av saker. Att bankernas kreditgivning har blivit strängare kombinerat med en svagare orderingång som pågått hela året till exempel, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.
Hur många av den senaste tidens varsel som sedan omsätts i faktisk arbetslöshet vill Fredrik Isaksson inte uttala sig om. Men han tror att varslen blir fler framöver.
– Det verkar som om trenden håller i sig.
Johan Sjöholm

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya varsel mot 30 arbetare på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig