info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya uppgifter om dödsolyckan

Den arbetare som dog efter en olycka på Södra Cell Värö klämdes mellan ett rör och en stålkonstruktion. Det visar granskningen som Arbetsmiljöverket inlett.

Den andre juni dog en rörmontör efter en olycka i samband med utbyggnaden av massafabriken Södra Cell i Värö, i Varbergs kommun. Han fick allvarliga skador i bröstet och från början antogs att han fått ett tungt industrirör över sig. Nu står det dock klart att olycksförloppet var mer komplicerat. Det visar Arbetsmiljöverkets utredning.
– Han klämdes mellan ett rör och en utstickande stålkonstruktion, säger Arbetsmiljöverkets inspektör Håkan Asterhall.

Följde med röret upp

Rörmontören var på plats för att installera rör i samband med utbyggnaden av fabriken. Han stod på golvet bredvid det rör som skulle på plats ett par meter upp. Röret, cirka fem meter långt och med två krökar, var upphissat med hjälp av två taljor med lyftkrokar.
Av någon anledning brast plötsligt fästanordningen mellan den ena taljan och kroken. Då rördelen åkte upp i luften på andra sidan följde rörmontören med och klämdes svårt. Arbetskamrater fick sedan hjälpa honom ned. Han var dock så illa skadad att han avled senare samma kväll.
– Vi vet inte hur det kom sig att följde med upp. Det finns ingen som riktigt sett vad som hänt, säger Håkan Asterhall.
Polisen utreder nu hur lyftanordningen kunde brista. Den var, enligt Arbetsmiljöverket, CE-märkt och klassad att hålla för 2 000 kilo. Röret som lyftes uppskattas väga mellan 500 kilo och ett ton.

Flera allvarliga olyckor

Detta är inte den enda olyckan på anläggningen.
Dagen efter dödsolyckan föll en arbetare sex meter på en annan del och samma dag som Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen, den nionde juni, hände ytterligare två. En arbetare fick ett fallande ställningsben på näven och en annan skadades av strålen från en högtryckstvätt. I maj fick en arbetare en lyftkrok i huvudet.
Utöver detta ska Arbetsmiljöverket ta utreda ytterligare ett par, tre olyckor som inrapporterats, men som Håkan Asterhall inte vet så mycket om i dagsläget.
– Spontant låter det som många tillbud och olyckor. Men nu ska vi granska orsaken. Det verkar var problem med säkerhet bland underentreprenörerna, samtidigt är det vanligt med samordningsproblem på många stora byggen, säger han.


Läs mer:

Montör dog efter arbetsplatsolycka
Ny byggolycka på Värö

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya uppgifter om dödsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig