info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya straffavgifter inom arbetsmiljöområdet

Regeringen föreslår effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet. Med de nya sanktionsavgifterna behöver det bara visas att den aktuella regeln inte följs.

Bakgrunden till förslaget är att dagens straffsanktioner fungerar dåligt.Polis och åklagare lägger ner mycket resurser på utredning av dessa brott, men trots långa utredningstider oftast inte leder till något resultat. Regeringen vill nu införa ett effektivare sanktionssystem som säkerhetsställer att reglerna följs.
– I stället för att tre av fyra som bryter mot regelverken går fria ska nu alla uppmärksammade brister bestraffas, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande.

Sanktionsavgift en miljon kronor
Vid dagens straffsanktioner måste det visas att någon varit vårdslös, vilket kan svårt. Med de föreslagna sanktionsavgifterna behöver det bara visas att den aktuella regeln inte har följts. Den som bryter mot en regel ska får ett avgiftsföreläggande. Godkänns inte föreläggandet så kan ärendet tas upp i förvaltningsrätt. Beloppet för en sanktionsavgift föreslås maximalt uppgå till en miljon kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya straffavgifter inom arbetsmiljöområdet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig