info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya pensionsförhandlingar för byggnadsarbetare

Byggnads och LO vill ha mer pensionspengar till byggnadsarbetare som tjänar över 274 000 kronor. Men inget har hänt på ett och ett halvt år och nu vill fackförbunden få fart på förhandlingarna igen.

År 2 000 gjorde LO och SAF en ny avtalsuppgörelse som innebär att arbetsgivaren betalar in 3,5 procent av byggnadsarbetarens lön till pension. Dessa pensionspengar placerar byggnadsarbetaren i pensionsfonder.
Men på tjänstemannasidan är förmånerna bättre för dem som tjänar över 7,5 basbelopp eller cirka 274 000 kronor. För delen över 274 000 kronor betalar arbetsgivaren in 65 procent av lönen till pension. Den summan är dessutom förmånsbestämd. Det innebär att tjänstemännen garanterat får ut den.

De som placerar pengarna i fonder är inte garanterade ett resultat på samma sätt.
Nu vill Byggnads och LO för rättvisans skull att byggnadsarbetarna och övriga privatanställda i LO-kollektivet ska få samma villkor. Att alla som tjänar över 7,5 basbelopp ska få en viss bestämd summa, nivån är inte bestämd, som de är garanterade. Detta utöver de 3,5 procent på hela lönen som det redan är klart att alla får.

Då förhandlingarna om avtalspensionen blev klara sköts den här frågan över till en arbetsgrupp. Tanken var bland annat att invänta tjänstemannaförhandlingar i frågan. Men arbetsgruppen har inte arbetat med frågan än och tjänstemännens förhandlingar drar ut på tiden. Därför tar LO nu initiativ till egna förhandlingarna. Ersättningen berör cirka tio procent av byggnadsarbetarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya pensionsförhandlingar för byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig