info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya krav för nanomaterial – så påverkar det dig

Första januari nästa år kommer de nya kraven för redovisning av nanomaterial.
– Jag hoppas på bättre information om de produkter man hanterar och bättre skyddsanvisningar, säger miljökonsulten Danielle Freilich.

I säkerhetsdatablad finns det information om vilka farliga ämnen som finns i en kemisk produkt. Det ska även finnas information om hur ämnet ska hanteras och forslas bort på ett säkert sätt. Dock har det inte funnits några krav på att redovisa nanomaterial, det har bara varit frivilligt. Enligt miljökonsulten Danielle Freilich behövs det nya krav för att skydda arbetaren och miljön.

– I förlängningen vet man inte hur man ska skydda sig mot det. Man vet inte vad som händer när det ska rivas eller produkten tas ur bruk. Det kan spridas till vatten och marken och då finns det inte mycket information om vad som händer när det släpps ut.

Men efter den första januari 2021 måste säkerhetsdatablad kompletteras med uppgifter om nanomaterial. Då ska man ange om produkten innehåller det och i vilken form det finns. Om produkten redan finns på marknaden har de till slutet av 2022 på sig att uppdatera informationen.

Danielle Freilich, miljökonsult. Foto: Privat.

– Det är viktigt att veta vad man hanterar så man vet vad man varit utsatt för. De nya kraven leder till att det kommer finnas dokumentation för vad som är inbyggt i det man lämnar efter sig inför framtida rivning.

På grund av att det inte funnits några regler för redovisning av det, finns det inte mycket information om hur nanomaterial påverkar arbetaren. Men om det behövs någon ny skyddsutrustning kan inte Danielle Freilich säga säkert.

– Det är ingen idé att börja skrämma om man inte vet något mer om det. Men jag skulle säga att det beror på hur hanteringen av material ser ut. Är det flytande eller fasta produkter behöver man inte det. Det är de dammande materialen och till exempel när man skivar isoleringsmaterial där problem kan finnas.

Hur påverkar de nya kraven byggnadsarbetarna?

– Jag hoppas att det blir bättre information och skyddsanvisningar om de produkter man hanterar. Det kanske inte blir så stor skillnad men förmodligen en bättre informationsnivå. Informationen behöver vara begriplig och anpassad för arbetstagarna så att de förstår. Det kan bli teoretiskt och komplicerat, det gynnar ingen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Vad är nanomaterial?

Nanomaterial är extremt små partiklar av ett ämne, som till exempel nanokisel eller titandioxid, och finns i olika former med många olika användningsområden. Bland annat används det för att förbättra produkters egenskaper. Det kan göra gott, men det kan också vara väldigt skadligt. För att partiklarna är så pass små går de genom huden och blodbarriärer.

Inom byggindustrin används det till exempel som en tillsats i cement för att antingen påskynda härdningen eller sakta ner den. Det finns även i fog- och tätningsmassor, inom fläktsystem och isolering.

Ines Svedin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya krav för nanomaterial – så påverkar det dig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig