info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny utbildning för filmintresserade snickare

Gotlands Folkhögskola startar den första utbildningen i Sverige för hantverkare som vill jobba med film- och tv-produktioner. - Enligt produktionsbolagen finns det allt större behov av specialutbildade hantverkare, säger rektorn Thomas Nilsson.

Det produceras mer film än någonsin tidigare i Sverige. Både utländska och svenska produktionsbolag bokar upp sig för inspelningar på olika produktionsorter, exempel vis Trollhättan, Luleå, på Gotland och i Skåne.
– I stora snickerilokaler byggs scenerier och miljöer upp inför nya inspelningar. Scenerierna förändras allt eftersom produktionen fortskrider. Det behövs stor yrkesskicklighet för att hitta lösningar på de problem ”regissörerna skapar”, säger Thomas Nilsson, rektor på Gotlands Folkhögskola.

Antagningskraven är enkla. Den sökande måste ha erfarenhet från snickaryrket, samt lägst tvåårig gymnasieutbildning. Den som inte har yrkeserfarenhet, måste ha gått byggprogrammet.
– Man ska vara händig och kunna snickra redan när man börjar utbildningen. Här lär sig eleverna att ”fuska”. Ute i verkligheten bygger man för att det ska hålla i 100 år. Här bygger man för att det ska hålla i 100 dagar, säger Thomas Nilsson.

Utbildningen är ettårig. Hälften av kurstiden utgörs av teori och hälften av praktik. Eleverna ingår i ett lärlingssystem och får en egen mentor på kustateljén i Fårösund. Där spelas bland annat Van Vetereen-filmerna just nu in.
Snickare är den största hantverkargruppen som tas in på utbildningen, men det finns även plats för elektriker och ljustekniker.
Den första kullen med 25 elever började utbildningen nu i januari. Nästa kurs-start är i januari 2006.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny utbildning för filmintresserade snickare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig