info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny tryckkammare ska rädda liv

Det blir tryggare för dykarna och vid en allvarlig olycka kan flera skadade behandlas på samma gång. Våren 2006 ska den nya tryckkammaren vid Karolinska sjukhuset vara klar.

Totalt kommer hela jobbet, inklusive byggnad och tryckkammare, att kosta cirka 32 miljoner kronor. Arbetet med grunden till byggnaden runt tryckkammaren har påbörjats. Ett företag har fått entreprenaden för schakt och stomarbete.  Övriga entreprenader ska handlas upp.
Tryckkammaren ska vara färdig att öppnas om cirka ett år och den är unik i sitt slag. Dels på grund av sin storlek, som mest kan fyra patienter behandlas där samtidigt, dels på grund av att den är flexibel.
Den nuvarande tryckkammaren vid Karolinska är cirka 40 år gammal och omodern. Bara en person kan behandlas där åt gången. Under hösten 2003 stängdes den tillfälligt, på grund av att ansvariga vid sjukhuset inte var beredda att ta ett medicinskt ansvar längre.

Men för ett flertal yrkesgrupper, som dykare och brandmän, är tryckkammaren en nödvändig säkerhet. Efter olyckor måste de snabbt kunna komma under behandling i en tryckkammare för att kunna räddas till livet. Stoppet ledde till ett ramaskri bland yrkesfolk.
Bland annat reagerade Byggnads direkt. När Karolinska stängde tryckkammaren, införde Byggnads ett dykstopp på 15 meter och djupare, för arbeten norr om Örebro. Alla påtryckningar ledde fram till ett beslut om ett tidigareläggande av byggstarten av en ny tryckkammare. Ombudsmannen Willy Hulthén som drev frågan för Byggnads räkning är nöjd.
– Detta var det bästa som kunde ske. Den nya tryckkammaren kommer att innebära en ökad trygghet för våra dykare.

Att ta hand om dykare med dykarsjuka är bara en liten del av verksamheten. I en tryckkammare behandlas människor med förgiftningar, svårläkta vävnadsskador med mera. Överläkare Folke Lind ansvarar för verksamheten vid Karolinskas tryckkammare och har varit med då den nya tagits fram. Han berättar att det blir en rektangulär tryckkammare med fyra rum, där två vanligtvis används som sluss. Här kan upp till fyra patienter intensivvårdsbehandlas samtidigt. Vid en dykolycka, till exempel, kunde man tidigare bara handla en åt gången.
-Ingen annan tryckkammare i världen klarar av det denna klarar. Den är stor, men också mycket flexibel, säger Folke Lind. Från att ha legat i en kulvert kommer också kammaren att hamna bredvid intensivvårdsavdelning och helikopterplatta.
Själva byggnaden blir 350 kvadratmeter och tryckkammaren, som installeras under hösten, är 15 meter lång, fyra meter bred och väger 120 ton.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny tryckkammare ska rädda liv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig