info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny tryckkammare för skadade dykare

Byggandet av en ny tryckkammare vid Karolinska sjukhuset inleds redan 2004, istället för år 2005. Det är ett av resultaten av de protester som följt på att sjukhuset stängt sin tryckkammare för bland annat yrkesdykare.

Vid en olycka på djupt vatten är det bråttom. En skadad dykare ska, enligt reglerna, få behandling inom fyra timmar.
Stängningen av tryckkammaren på Karolinska kom helt oväntat för både byggfack och dykarbetsgivare. Den gällde från den första november i år och fick omedelbart konsekvenser. Byggnads bedömde att i stort sett inga jobb norr om Örebro var säkra. Facket rekommenderade att anläggningsdykare norrut skulle avstå från dykning på 15 meters djup och djupare, om inte dykledaren kunde garantera säkerheten. Exempelvis genom att ha egen tryckkammare.
Karolinska stängde sin tryckkammare eftersom man inte säger sig kunna ta ett medicinskt ansvar för behandlingar som utförts i kammaren, som är nästan 40 år gammal.
Det har fått politikerna i landstinget att agera. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att besluta att tidigarelägga byggandet av en ny tryckkammare till 2004. Samtidigt uppger finans och -investeringslandstingsrådet Dag Larsson (s) i ett pressmeddelande; att under tiden för byggandet ska den gamla tryckkammaren kunna öppnas i händelse av en dykolycka.
– Det innebär att vi även framöver kan garantera säkerheten för dykare vi dammbyggen och Botniabanan, säger han.
Överläkare Folke Lindh, ansvarig för verksamheten vid Karolinskas tryckkammare, hade tidigt på eftermiddagen inte informerats om de nya planerna och säger att man inte just nu har beredskap att ta emot skadade.

Byggnads ombudsman Willy Hulthén säger det är glädjande att byggandet av en ny tryckkammare tidigareläggs. Vidare att det är viktigt att dykarnas säkerhet kan garanteras under tiden fram till dess. Då tar fackförbundet bort rekommendationen om stoppet.
Men hotet om stopp ligger kvar längst i norr. På Sunderby sjukhus finns en tryckkammare, men den kan bara bemannas alltför sällan, anser facket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny tryckkammare för skadade dykare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig