info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny träff med medlarna

Det blir nya samtal mellan medlarna och parterna i konflikten om ett nytt Entreprenadmaskinavtal. Under torsdagen träffar medlarna både Byggnads och Maskinentreprenörerna.

Byggnads har varslat om strejk för 200 medlemmar på Maskinentreprenörernas medlemsföretag. Hittar man ingen lösning bryter strejken ut den 28 maj.
För att försöka undvika en strejk har medlare kopplats in och de ska nu försöka hitta en lösning för att undvika att konflikten bryter ut.
Tidigare i veckan har medlarna träffat parterna var för sig för ett första samtal.
Under torsdagen träffas de igen för att bena ut konfliktfrågorna.

Försämringar

De största stridsfrågorna mellan parterna gäller löner och ersättningar.
– Arbetsgivarnas förslag innebär försämringar bland annat då det gäller lärlingslöner och beredskapsersättning, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Idag har lärlingarna en ersättning som baseras på yrkesarbetarförtjänsten. Enligt Torbjörn Hagelin vill arbetsgivarna att lärlingarna istället ska ersättas från grundlön. Han säger också att det bland annat finns förslag om att frysa beredskapsersättningen.

Oeniga om lönebudet

Arbetsgivarna, däremot, menar att det stora problemet är fackets bud.
-Byggnads sammanlagda lönekrav skulle ge mer än 6,8 procent, det är över märket i industrin och det kan vi inte gå med på. Därför har vi lagt olika förslag på tänkbara nedjusteringar inom vissa områden för att kompensera detta, säger Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna.
Byggnads Torbjörn Hagelin förnekar bestämt att fackets krav skulle innebära att man hamnar över märket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny träff med medlarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig