info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny titel inget för rörmokarna

Rörmokare verkar ohotat mest självklart i djungeln av vvs-titlar. Men det finns flera utmanare, exempelvis rörmorska. Vvs-montör var tänkt att höja statusen, men har inte riktigt satt sig.

– Det är ju det vi är, säger Rickard Nemec.
Rörmokare, alltså.
Han jobbar på Rörcompaniet i Stockholm med Sabina Ramqvist och Tommy Siderud. Den sistnämnde har varit rörmokare i över 40 år.
– Det var vvs-montör ett tag, jag vet inte om det är kvar, men jag tycker det är missvisande, säger han om yrkets namn.
Sabina Ramqvist lanserar en ny titel. Någon sa åt henne att ”du är väl rörmorska”.
– Ja, sa jag, det är jag banne mig.

Oeniga om vad som fångar yrket

Titeln kan tyckas oviktig. Men det har drivits ett arbete i branschen för att etablera begreppet vvs-montör.
Leif Ekström på arbetsgivarorganisationen VVS Företagen säger att det fått mer genomslag de senaste tio åren. Han tycker att det bättre beskriver yrket, eftersom man inte bara jobbar med rör.
Här krockar hans åsikt med Tommy Sideruds. Han föredrar nämligen rörmokare just för att han tycker att det säger mer om vad han gör. Montör kan den kallas som endast jobbar på nybyggen, menar han. Annars är uppgifterna mer varierade.

Ville höja yrkets status

Christer Bölin är tidigare rörmokare och ombudsman på Byggnads, nu pensionär. Han säger att man satsat hårt på att höja yrkets status genom åren.
– Att trolla med namnet var en del av det.
Han tror att trollandet, alltså att etablera ”vvs-montör”, bidragit lite, lite till att statusen faktiskt har höjts. Men han konstaterar också att de flesta fortsatte säga rörmokare.
Det finns de som tycks tänka precis tvärtom gällande statusen; att ”rörmokare” är mer laddat med yrkesstolthet än ”vvs-montör”, eftersom rörmokaren förväntas kunna lösa mer problem. De tre kollegorna från Rörcompaniet vill inte kännas vid några sådana hierariker, även om de föredrar rörmokare. När de betygsätter titlar ger Tommy Siderud och Rickard Nemec högst betyg till det begreppet, medan Sabina Ramqvist rankar ”röris” högst. Så kallas de ofta av andra på bygget.

Dialektala skillnader

Lägst betyg får ”rörläggare”. De tre som vi träffar säger att det är anläggningsarbetare. Men hade vi suttit i en bod i Göteborg eller Skåne hade det sannolikt låtit annorlunda. Där är rörläggare vad många i yrkesgruppen kallar sig.
Sabina Ramqvist och hennes arbetskamrater är i varje fall överens om att yrkesstoltheten inte hänger på titeln, att statusen knappast ändras med ett namnbyte.
–  En vanlig Svensson tror ändå bara att man jobbar med bajs. Då får de väl tro det, säger Sabina Ramqvist och skrattar.

Vilken titel använder du helst? Rösta i högerspalten, eller längre ned på sidan om du använder mobilen!

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny titel inget för rörmokarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig