info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny tidlista för VVS-arbetare

I november börjar en ny tidlista för ackordsarbetande VVS-montörer gälla. Bland nyheterna märks bland annat procenttillägg för olika skarvmetoder.

Mer tid för komplicerade arbeten. Mindre för enklare. Tanken är att den nya normtidslistan för ackordsarbetande VVS-montörer, som börjar gälla i november ska vara mer rättvis, och enklare att förstå. Den som nu används härstammar från 1980-talet.

Alla avvikelser flyttas från installationsdelarna till ett eget kapitel. Avvikelseanalysen finns kvar, och innehåller nu även ett diagram för justeringar där man ser till vilken del av en byggnad som ska installeras. Sedan värderas arbetet utifrån det, och det blir ett procentpåslag eller så dras det ifrån. Olika påslag blir det också beroende på vilken metod man använder för att skarva rör: svetsning, lödning, pressning eller gängning.

– Det här ökar möjligheterna till ackordsarbete inom VVS och förenklar ackorden, säger Byggnads ombudsman Rolf Levin.

Det är facket och arbetsgivareorganisationen VVS-företagen som tillsammans arbetat fram den nya listan. Tillsammans kommer de också besöka 25 platser runtom i landet under september och oktober för att informera om den nya listan, som börjar gälla i november i år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny tidlista för VVS-arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig