info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny strid om ackord i Peab

Från och med idag tjänar 13 Peab-anställda i Alingsås 109 kronor per timme, sedan en central ackordsförhandling strandat.

Ett ackordslag på Peab i Alingsås bygger två-vånings parhus, totalt 34 lägenheter. Jobbet påbörjades i januari. Löneförhandlingen har varit besvärlig.
– Vi ville fortsätta förhandla, föreslog en ny förhandlingsdag. Men Byggnads sade nej, säger Kjell Östberg, löneansvarig på Peab Väst.
– De vill inte diskutera höjd riktpunkt. Med deras bud skulle vi tjäna runt 144 kronor per timme och det ville inte vi acceptera. Vi vill komma upp i 150 till 155 kronor, säger Joakim Hedin, snickare på arbetsplatsen.

Tvisten handlar om olika syn på ackordets riktpunkt, det vill säga den ackordsförtjänst som ska gälla vid normal prestation på bygget. Peab vill att den ska ligga kvar på 62 till 63 kronor. Bygglaget och Byggnads avdelning i Borås vill ha upp den med ytterligare tre kronor.
Enligt Kjell Östberg skulle en höjd riktpunkt på alingsåsbygget innebära en orättvis behandling av arbetsplatser där man nyligen gjort upp på en lägre riktpunkt. Han säger också att en höjning nu skulle innebära att företaget accepterar löneglidning.

Joakim Hedin ser ingen öppning. Han tror att företaget bestämt sig för att hålla nere lönerna under genomsnittsförtjänsten i Borås, som var 148 kronor per timme på ackord under första kvartalet i år.
– Jag tror att de helt enkelt vill ha mer pengar själva, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny strid om ackord i Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig