info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny strejk avblåst

Byggnads och övriga 6F-förbund hade varslat om strejk i sympati med målarna. För Byggnads del skulle den brutit ut på fredag. Men nu är målarkonflikten löst.

Målareförbundet var det första 6F-förbund som gick ut i strejk i årets avtalsrörelse. (6F är ett samarbete mellan fackförbund som också samordnat sina krav i avtalsrörelsen: Byggnads, Seko, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet och Elektrikerna).
Den åttonde april inleddes målarnas strejk. I fredags morse utvidgades den, men samma kväll blåstes den av efter att parterna kommit överens.

Bättre anställningsskydd för gravida

– Vi är naturligtvis oerhört glada att vi äntligen har kommit till en överenskommelse. Det hade varit förödande om strejken hade pågått längre. Vi höll också märket vilket innebär att löneökningen inte blir högre än för industrin, sa Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige, i en kommentar i fredags.
Det nya avtalet innebär bland annat stärkt anställningsskydd för målare som är gravida och därför lediga med graviditetspenning. Arbetsgivarna hade önskat en ändring av hur ackordsmätning finansieras, en ändring som facket såg som en attack på hela ackordssystemet. Någon sådan ändring blir det nu inte.

Byggnads hade varslat

I och med att målarna tecknat avtal blåser övriga 6F-förbund av sina sympativarsel, som innebar att de skulle gått ut i strejk i stöd för målarna under den närmsta veckan. Byggnadsmedlemmar skulle ha strejkat från fredag.
Förutom målarna är Byggnads och Seko de förbund som varslat om strejk för sina egna avtal under den senaste månaden. För Byggnads del hann strejken gällande byggavtalet både bryta ut och avslutas medan målarstrejken pågick. Nu har Byggnads tecknat alla sina nya avtal utom ett; entreprenadmaskinavtalet. Det gamla entreprenadmaskinavtalet löper ut på lördag.
Seko hade varslat om strejk från i fredags, gällande sitt avtal på telekomområdet. Men i torsdags kväll antogs ett medlarbud och konflikten blåstes av.


Läs mer om de avtal Byggnads tecknat hittills:

Flexiblare tider för glasarbetare
VVS: Nytt avtal ger 4,69 i timmen
Nytt avtal för plåtslagarna
Byggavtalet: Nytt avtal lämnar frågor olösta, Mer ansvar för förtroendemän

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny strejk avblåst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig