info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny strandning om ackord på Peab

Centrala förhandlingar om ackord på Peabs arbetsplats kvarteret Knallen i Stockholm strandade för andra gången på måndagen. Därmed väntar avtalets lägsta lön för de anställda efter semestern.

På måndagseftermiddagen återupptogs centrala förhandlingar om ackord på kvarteret Knallen, ett bostadsprojekt i Hammarby sjöstad i Stockholm. Men redan efter några timmar stod det klart att parterna inte kunde enas. Resultatet blev en ny strandning.
– Vi hade fått besked om att de kunde tänka sig att använda den gamla Stockholmslistan i stället för Nybyggnadslistan, säger Johan Lindholm, mätningsföreståndare på Byggnads i Stockholm.
– Men det drog de tillbaka direkt och i stället hamnade vi i nya diskussioner om förutsättningarna för Nybyggnadslistan.

Enligt en överenskommelse mellan Peab och Byggnads i Stockholm ska man prova rak ackordsmätning på kvarteret Knallen. I utbyte mot det ska man prova ett resultatlönesystem på Peabarbetsplatsen Järla sjö.
När en provmätning genomfördes på kvarteret Knallen visade den på en förtjänst på strax över 160 kronor per timme.
Peab begärde då att få förändra förutsättningarna för mätningen. Enligt laget ville Peab sänka normalförtjänsten, den timlön som skulle bli resultat vid en normalprestation enligt ackordslistan, med drygt tio kronor per timme. Trots att metoden och nivån för en sådan beräkning finns angiven i listan.

Peab Östs personalchef, Lennart Lindell, vill inte kommentera den uppgiften.
– Jag förhandlar inte via media. Däremot vill jag framföra att vi inte har någon konflikt med våra anställda, säger han.
Betonglagbasen på kvarteret Knallen, Pär Thörnblom, är förvånad över personalchefens påstående.
– Han försöker förstås få det till att det är Byggnads, inte vi på arbetsplatsen som vill ha rakt ackord. Men det där är dumheter. Det är ju vi som är facket, säger han.

På arbetsplatsen vill man nu att Byggnads agerar hårdare för att få Peab att stå fast vid den gamla överenskommelsen om att prova rakt ackord. Krav om aktioner fördes fram i samband med förhandlingarna.
– Men vi förstår att det är viktigt att Byggnads värnar om avtalen och inte bryter fredsplikten, säger Pär Thörnblom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny strandning om ackord på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig