info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny prislista för plåtslagare

Plåtslagarna har fått en ny ackordsprislista från första oktober. Den tar större hänsyn till byggnadsplåtslagarnas hantverksskicklighet.

-Förhoppningsvis kommer den nya ackordsprislistan att fungera bra. Den premierar hantverksskicklighet mer än den senaste, säger Håkan Bergqvist plåtslagare från Skellefteå.
Den gamla ackordsprislistan för byggnadsplåtslagarna var stor och omständlig. För att öka motivationen och underlätta för att jobba på ackord gjordes den om och innehöll då färre moment.

Men den nya listan som togs fram och började användas 2003 fick skarp kritik av plåtslagarna. Plåtslagarnas kritik var att den nya listan i många fall slog fel och att den inte tillräckligt premierade yrkesskicklighet. Man ansåg att det fanns en risk att komplicerade
och svårmätta jobb skulle ge mindre betalt.
Nu har en ny version tagits fram och den började gälla den förste oktober. Den var byggnadsplåtslagarna som var samlade till konferens på Rönneberga, betydligt mer nöjda med.
-Man har lyssnat på erfarenheterna utifrån fältet, säger Hans Eriksson, Stockholm, som är med i plåtslagarnas referensgrupp.
Totalt sett görs 17-18 procent av alla arbeten som görs av byggnadsplåtslagare och ventilationsplåtslagare i Byggnads mot prestationslön, däribland ackord. Såväl fack som arbetsgivare vill öka den andelen.

Nästa steg blir att ta fram en ny ackordsprislista för ventilationsplåtslagarna i Byggnads. Sedan den gamla gjordes har mycket nya material och produkter tillkommit.
Enligt Byggnads beräkningar kan den som går på ackord öka sin lön med mellan 20 och 30 kronor i timman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny prislista för plåtslagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig