info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny polisanmälan mot Byggnads

Byggnads ordförande i Helsingborg, Ingemar Kvistenberg, är polisanmäld. Anmälaren anser att Kvistenberg trakasserat litauer på en arbetsplats i Jonstorp. Nu ber Byggnads finansministern om hjälp mot lönedumpning.

Trakasserierna består enligt anmälaren i att Ingemar Kvistenberg vid ett besök på en arbetsplats i Jonstorp vid Skälderviken bad att få se fem litauers f-skattesedel.
Litauerna som enligt uppgift är egna företagare bygger två Götene-Hus åt ett byggföretag. Företaget Byggbemanning, en konkurrent till Polenkonsulten som fungerar som förmedlare av byggjobb åt polska egenförtetagare, stod för litauernas kontakt med byggfirman i Jonstorp.
– Vi är konsulter åt de här egna företagarna från Litauen. De vet ju inte om det är civilklädd polis eller vad det är som kommer och frågar efter pass och andra papper, säger Kristian Mark, en av männen bakom Byggbemanning.

Kristian Mark menar att det är helt enligt lagen att egenföretagare från framför allt Polen och de baltiska länderna åtar sig uppdrag under tre-månadersperioder i Sverige. Byggnads agerande med efterforskning om arbetstillstånd och f-skattesedel och polisanmälningar anser han därför vara rena trakasserier.
Byggnads menar dels att reglerna om arbetstillstånd vid den här typen av arbeten är oklara och dels att verksamheten innebär en dumpning av lönerna på byggjobb.
Enligt flera uppgifter kostar det ett byggföretag cirka 100 kronor att anlita en polsk egenföretagare. Företaget som förmedlar kontakten tar cirka 60 kronor för sina omkostnader medan egenföretageren får behålla cirka 40 kronor.
Ingemar Kvistenberg uppskattar att ett 50-tal företagare från Polen och Baltikum arbetar i Helsingborgsavdelningens område just nu. Samtidigt ökar arbetslösheten bland avdelningens medlemmar.

På tisdagen uppvaktade Byggnads finansminister Bo Ringholm i frågan. Byggnads vill att reglerna ska ändras så att utländska egenföretagare ska betala skatt i Sverige i stället för i sitt hemland. I andra hand vill Byggnads att kontrollen vid utfärdande av f-skattesedel och kontrollen av momsredovisning ska skärpas.
Byggnads menar också att anlitandet av egenföretagare är så kallad ren arbetsentreprenad, vilket inte är tillåtet. En ren arbetsentreprenad är det när endast själva arbetet handlas upp av underentreprenör och Byggnads kan i sådana fall blockera det företag som handlat upp jobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny polisanmälan mot Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig