info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny metod för kapning av pålar

Janne Ydresjö har utvecklat en ny, larvgående och fjärrstyrd pålkapningsmaskin.

Den har larvfötter och en arm som är 5,5 meter med ett kaphuvud på. Den kan röra sig i oländig terräng och styrs med fjärrkontroll. Janne Ydresjö har uppfunnit en maskin som kan kapa betongpålar. Den är nu färdig för att tas i bruk och provkörs på ett bygge i Göteborg.
– Jag har stått med motorsåg och sågat betongpålar i tolv år. Det ska bli skönt att slippa det, säger Janne, som ska visa sin uppfinning för yrkesinspektionen i Göteborg denna vecka.
– Om den fungerar bra så kommer vi att förespråka den. Att kapa pålar manuellt är ett av de mest slitsamma jobb man kan ha. Med den här typen av maskin kommer vi åt många olika arbetsmiljöproblem, säger yrkesinspektör Hans Bergdal.
På de flesta byggarbetsplatser kapas betongpålar med handdrivna maskiner. Hanteringen innebär risk för vibrationsskador och problem med damm.
– Man har en jättejobbig arbetsställning eftersom pålen ofta sågas nära marken, när den står i backen, säger Janne Ydresjö.
Ett annat arbetsmiljöproblem, som maskinen undanröjer, är olycksrisken. Den bit av pålen som sågas bort är svår att styra i kapningsögonblicket. Med en fjärrstyrd maskin kan byggnadsarbetaren stå på behörigt avstånd och låta maskinen knuffa omkull pålen.
– Det händer olyckor då och då i samband med kapning av betongpålar, säger Janne Ydresjö, som har en egen firma, Jannes Mekaniska & Bil.
Han kommer att använda maskinen för egen del, i sitt företag, som ett första steg. Därefter kan det bli frågan om försäljning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny metod för kapning av pålar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig