info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny medicinsk metod räddar asbestsjuka

En metod som botar mesoteliom har upptäckts. Med skiktröntgen och en ny kombination av cellgifter kan personer med den dödliga asbestsjukdomen bli kvitt tumören. Det visar en studie med 120 svårt sjuka patienter.

Många av personerna i studien har tidigare arbetat i byggbranschen. De har fått den dystraste av diagnoser – mesoteliom, som normalt brukar leda till döden inom ett år.
Men med en ny kombination av tre olika sorters cellgifter, har tumörerna hos en tredjedel av patienterna i studien gått tillbaka.

– Det känns väldigt roligt att vi äntligen hittat cellgifter som har effekt på en del av de drabbade. Hos två patienter ser vi väldigt fina resultat. Hos dem har tumören skrumpnat ihop helt och syns inte längre på röntgen, säger docent Gunnar Hillerdahl vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Det är första gången man hittat någon form av bot på den allvarliga sjukdomen.
Det finns personer som har levt i två år efter behandlingen vilket är lång tid för mesoteliom-sjuka. Det återstår att se hur cellgifterna verkat på längre sikt och om tumören kommer tillbaka.

Hos en tredjedel av patienterna i studien har tumören inte gått tillbaka, men däremot slutat växa.
Den återstående tredjedelen har inte blivit hjälpta av cellgifterna.
– Jag tror att vi skulle kunna rädda fler patienter om sjukdomen upptäcks tidigare. Nu har den oftast gått väldigt långt när personen söker vård. Regelbunden röntgen vartannat år för dem som haft en klar asbestexponering är önskvärd, säger docent Gunnar Hillerdahl.

I USA finns data som visar att patienter kan botas från mesoteliom om de opereras i ett tidigt skede och får kraftig strålbehandling. Hälften av patienterna i USA tillfrisknade. Metoden har inte använts i Sverige.
– När asbesten förbjöds i Sverige gjordes en bred hälsoundersökning av de som hade exponerats, men efter detta har inte arbetarna följts upp med nya röntgenundersökningar, säger Gunnar Hillerdahl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny medicinsk metod räddar asbestsjuka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig