info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny kartell misstänks

Flera stora byggföretag i Uppsalaregionen misstänks vara inblandade i en kartell, där de ska ha delat upp marknaden mellan sig och samverkat vid anbud.

Den misstänkta marknadsdelningen och anbudssamverkan gäller upphandling av byggentreprenader under åren 1999-2002. Efter tips från byggföretaget Skanska gjorde konkurrensverket under tisdagsmorgonen en så kallad gryningsräd mot fyra byggföretag i Uppsala; NCC, JM-Bygg, SH-Bygg och Peab. Misstankar riktas också mot Veidekke men konkurrensverket gjorde ingen aktion mot företagets kontor i Uppsala under tisdagen.

Det är Skanska som informerat Konkurrensverket om den misstänkta kartellen. Byggbolaget anser att upphandlingarna ha varit underliga eftersom det i vissa fall inte kommer anbud från vissa av företagen. Skanska har också uppgett att man flera gånger erbjudits att delta i kartellsamarbeten.

Konkurrensverket misstänker att företagen delat upp marknaden mellan sig och att de samverkat vid anbudsgivning. Verket har nu börjat sin utredning för att se om misstankarna stämmer och det är ännu inte möjligt att överblicka omfattningen. Konkurrensverket kommer att analysera materialet som beslagtagits och hålla förhör. Alla de misstänkta företagen nekar till att de skulle ingå i en kartell.

Misstanken gäller bland annat anbudsgivningen inför bygget av en sporthall i Håbo kommun. Enligt Skanska blev företaget kontaktat av Peab för att avstå från att lägga anbud.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny kartell misstänks

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig