info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny dansk studie om isolering

Nära hälften av byggnadsarbetarna i studien fick olika hälsoproblem i samband med isoleringsarbete. Klåda på hud och klåda i ögon samt hosta och irritation i hals var det vanligaste problemet.

Det är byggfacket i Danmark som gjort en undersökning med 630 svarande. En av fyra byggnadsarbetare i studien sade att de ”nästan alltid får irritation i halsen” i samband med isoleringsarbete. En av tre svarade att de nästan alltid får klåda och irritation på huden. En av sex, fick nästan alltid sår i näsan vid arbete med isoleringsmaterial.
Andra besvär som förekom var eksem samt klåda i ögonen.

Enkäten skickades ut till 3030 slumpmässigt valda medlemmar som arbetar i byggsektorn inom TIB, trä- industri och byggfacket i Danmark. 630 byggnadsarbetare hade fyllt i och skickat tillbaka frågeformuläret.
Den stora majoriteten arbetade med Rockwool och Isover och det var ingen större skillnad mellan varumärkena när det gällde besvären.

Däremot fanns det ett tydligt samband mellan hur många timmar per vecka man hade arbetat och hur mycket besvär man hade.
Det var tre gånger så vanligt med hosta bland dem som arbetade mer än 15 timmar per vecka med isoleringsmaterial.

Ju fler år man hade arbetat med isolering, ju högre förekomst av hosta i minst tre månader (kronisk bronkitis). En av fem som arbetat med materialet i mer än 30 år hade sådan hosta. Bland dem som angivit att de hade besvär var det många som försökte undvika isoleringsarbete. En del övervägde att byta jobb på grund av besvären.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny dansk studie om isolering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig