info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny beredskapsstyrka behöver brobyggare

En ny internationell beredskapsstyrka för brobyggnad ska bildas, där medlemmarna med några veckors varsel ska vara beredda att ge sig ut i världen. Byggnadsarbetare med erfarenhet av brobyggnad söks nu till en första utbildning.

Den nya beredskapsstyrkan för brobyggnad ska kunna utföra jobb både i Sverige och varsomhelst i världen, där en akut insats behövs.
Bakom den nya styrkan finns ett samarbete mellan Vägverket, Banverket, Räddningsverket och Försvarsmakten. Dessa kommer i sin tur att samarbeta med biståndsorganet Sida, som vet var i världen behoven är som störst.
– Styrkan ska med kort varsel; från ett par veckor, upp till en månad, kunna sättas in vid kriser och katastrofer nationellt och internationellt. Framförallt inriktas arbetet på utvecklingsländer, berättar Per-Olof Furstedt,ansvarig på Vägverket.
Tidigare har Vägverket och Räddningsverket stått för liknande insatser var och en på sitt håll. Genom att samordna resurserna kan man jobba rationellare.
– Vi på Vägverket har en nationell grupp och några av dem har varit och byggt broar i Afghanistan. Nu talas det om att den nya styrkan kanske kommer att utföra arbeten på Sri Lanka, berättar Per-Olof Furstedt.

I den blivande beredskapsstyrkan vill man ha ett 15-tal personer som kommer att stå på en lista hos Räddningsverket. Dessa personer kallas, om det till exempel kommer en förfrågan från Sida eller om det händer något som kräver akuta insatser i Sverige.
De ansvariga är mycket intresserade av att få byggnadsarbetare med broerfarenhet som sökande. Kraven är att man ska ha grundläggande teknisk kompetens inom bro-och vägbyggnad, ha god förmåga att tala och läsa engelska, vara fullt frisk och i god kondition, vidare måste arbetsgivaren vara med på att man står på listan och kan åka iväg.
För vissa av tjänsterna krävs också erfarenhet av arbetsledning. Enligt Per-Olof Furstedt, ser man erfarenheter som lagbas, som likvärdiga med en arbetsledare. I vissa fall kan de som deltar i beredskapsstyrkan också få utbilda folk på plats i hur man bygger reservbroar.

En första utbildning kommer att hållas i Eksjö i september i år. Den varar i fyra veckor och tanken är att man ska få vanlig lön under tiden, enligt Per-Olof Furstedt. Under utbildningen lär man sig framförallt att bygga olika typer av reservbroar.
Mer information om arbetet finns på Räddningsverkets hemsida www.raddningsverket.se/brobyggnad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny beredskapsstyrka behöver brobyggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig