info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny arbetsgivareförening för byggföretag bildas

Stockholms byggföretag startar ett rikstäckande förbund som ska konkurrera med Sveriges Byggindustrier (BI). Sprickan på arbetsgivarsidan har sin upprinnelse i en centralisering av BI som retat medelstora byggföretag i Stockholm.

I ett pressmeddelande från Stockholms Byggmästarförening på tisdagen meddelar föreningen genom ordföranden Jerker Wallin och vd:n Lars Ihse att man bildar en ny organisation för byggföretag. Den nya arbetsgivareorganisationen ska vara rikstäckande. ”På lite sikt hoppas vi kunna erbjuda våra medlemmar bättre kollektivavtal till lägre pris”, skriver man.

Orsaken till initiativet är att BI just nu arbetar med en stadgeförändring som ska beslutas först i november och sedan en andra gång på ordinarie stämma i maj 2007. I förslaget till nya stadgar finns, enligt utbrytarna, inget stöd för ett samarbetsavtal av den typ som Stockholms Byggmästarförening haft sedan BI;s senaste omorganisation.
Konflikten som nu leder till en öppens spricka har sin bakgrund i att den förra omorganisationen av många små och medelstora företag uppfattades som en centralisering av arbetsgivarorganisationen på de stora byggföretagens villkor. Starkast uttryck tog konflikten i Stockholm där byggmästarföreningen vägrade att ge upp sin ställning som juridisk person. Lösningen då blev ett samarbetsavtal. När nu den möjligheten försvinner ser byggföretagen i Stockholm det som att de ställs utanför BI.

Bo Antoni, vd på BI, vill inte kommentera agerandet från Stockholms Byggmästareförening. Men han säger att en ordning med konkurrerande organisationer på arbetsmarknaden skulle leda till komplicerade avtalssituationer.
– Det skulle nog vara slutet på den svenska modellen som både vi och Byggnads vill värna och utveckla, säger han.
Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef, säger att Byggnads fick en förfrågan om att teckna avtal direkt med Stockholms Byggmästarförening redan när den förra omorganisationen i BI genomfördes.
– Vi sade nej då och säger säkert nej nu också om det kommer en sådan förfrågan. Vi kan inte ha två olika riksavtal.

För de anställda i de 700 företagen i Stockholms Byggmästarförening får sprickan på arbetsgivarsidan inte några direkta konsekvenser. De fortsätter att omfattas av de gällande avtalens regler under en period av efterskydd som regleras i avtalen.
– På sikt får vi väl ta diskussioner om hängavtal med de företag som hamnar utanför BI, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny arbetsgivareförening för byggföretag bildas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig