info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny åklagarkammare för arbetsmiljöbrott

Från årsskiftet ska det finnas en ny, specialiserad åklagarkammare för miljö- och arbetsmiljöbrott. Just nu ser man över var i landet den kommer att ligga.

Den första januari startar en ny, nationell åklagarkammare som ska bekämpa miljö- och arbetsmiljöbrott. I dag finns redan åklagare som är specialiserade på dessa brott, men de är ofta få. Ett syfte med den nya kammaren är att flera åklagare som arbetar med samma brott ska kunna byta erfarenheter dagligen.

Under november går en arbetsgrupp igenom var den ska ligga, vilka ärenden som ska hamna där och vilka befattningar den nya kammaren ska ha. Senast första december ska ramen för den nya kammaren vara klar. Enligt tidningen Arbetarskydd finns i dag cirka 23 miljöåklagare fördelade på 14 stationeringsorter. Hur många åklagare, och vilka stationeringsorter det blir efter årsskiftet ska arbetsgruppen också ta ställning till.

När Byggnadsarbetaren i nummer 14 förra året gick igenom 31 dödsolyckor som hade inträffat mellan 2003-2005 framgick att 20 av förundersökningarna lades ned. Orsaken var oftast att bevis saknas. Men fackförbund, anhöriga och myndigheter som Arbetsmiljöverket tvivlade då på att fallen utreds ordentligt av polis och åklagare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny åklagarkammare för arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig