info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu väntar Peabsnickare på fjällinvasionen

Reportage/ Vintersäsongen närmar sig och fjällen fylls av turister. I Lindvallen i Dalarna kämpar arbetarna på Peab med friformningen till ett stort upplevelse- och äventyrsbad för både vinter- och sommargäster. En ny utmaning för de flesta.
Foto: Nisse Schmidt
Foto: Nisse Schmidt

Bilfärden följer i Vasaloppets fotspår. Fast åt motsatta hållet. Under färden till Sälen från Mora passeras klassiska Vasaloppskontroller, som Mångsbodarna, Oxberg och Hökberg. Just den här dagen är det långt från vinter. I stället är det färgglada höstlöv som kantar den ödsliga vägen.
Men snart tornar fjällen upp sig och i Lindvallen, den första skidorten i Sälen-fjällen, ligger fritidsstugor och hotell tätt. Nedanför den stora skidbacken ligger den stora byggarbetsplatsen med två arbetande kranar, strax intill lägenhetshotellet Skilodge.
– Det här ska bli ett stort upplevelse- och äventyrsbad med bassänger, bowling, eventyta och barer, berättar lagbasen Arne Andersson när han guidar omkring på byggarbetsplatsen.

Cirka tio byggnadsarbetare arbetar sedan i april i år med att bygga Experium i Lindvallen. Bygget har hittills hållit ett ganska lugnt tempo, men det kommer att bli mer intensivt. Efter jul kommer antalet byggnadsarbetare från Peab att öka till mellan 25 och 30. Det ovanliga är att man bygger över vintern. Det är skönt att ha arbete, men lagbasen Arne Andersson är lite fundersam hur det ska gå. Dels hur snön påverkar bygget och problem som kan uppstå när byggarbetsplatsen står i vägen för alla vinteraktiviteter.
– Tidigare byggen har oftast slutat vid lucia. Nu måste vi hänga in området och byggarbetsplatsen krymper. Det ska bli intressant att se om vi kan bli sams med gästerna, säger Arne.
Så här års är det folktomt i Lindvallen. I den tomma och snöfattiga skidbacken står liftarna still. Skidsäsongen drar inte igång förrän i mitten av november.
– Nu är det dött. Ican har väl mest oss byggnadsarbetare som kunder. Tanken är väl att få hit fler folk under sommaren, säger Arne.
Skistars mål med Experium är främst att förstärka verksamheten under vintern, men också att få fler gäster under resten av året; under vår, sommar och höst. Målgruppen för den stora satsningen är barnfamiljer.

Investeringarna i den svenska fjällvärlden har varit enorm under hela 2000-talet. Inför vintersäsongen i år kommer det att investeras nästan en miljard kronor i svenska skidorter.
Skistars satsning på Experium i Sälen på 300 miljoner utgör cirka en tredjedel av den summan. Och verksamheten är sammanflätad.
Bröderna Paulsson är huvudägare hos både skidanläggningsoperatören Skistar och byggbolaget Peab. För Peab Sverige AB i Dalarna har det de senaste tre åren handlat om en omsättning på mellan 80 och 90 miljoner kronor varje år vad gäller nyproduktion och om- och tillbyggnad. Det ger förstås byggjobb. Arne har varje år sedan 1999 byggt fritidsstugor och hotell i Sälen.
– Jag började med att bygga timmerstugor, säger Arne Andersson och pekar på de bruna timmerstugorna som ligger ett stenkast därifrån.
Flera andra byggnadsarbetare i bygglaget har också varit med och byggt i fjällen. Men att få vara med och bygga Experium tycker byggnadsarbetarna är något utöver det vanliga.
– Jag trivs jättebra. Det är ett stort bygge, med mycket formsättning. Jag har inte hålllit på med det så mycket tidigare, säger snickaren Mattias Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu väntar Peabsnickare på fjällinvasionen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig