info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu strejkar över 1 000 elektriker

I natt gick ytterligare 300 elektriker ut i strejk. Denna gång på Skanskas byggarbetsplatser. Under helgen har inga kontakter tagits mellan elarbetsgivarna och elektrikerna.

Konflikten mellan Elektrikerförbundet (SEF) och Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) är nu inne på sin tredje vecka. Konflikten börjar nu bli kännbar. Den växer snabbt och allt fler blir indragna. Över 1 000 elektriker strejkar. Byggnads och Målarförbundet har lagt ett varsel som omfattar flera byggarbetsplatser med totalt cirka 200 personer. Varslet träder i kraft den 2 juni. I dag ska även Transport fatta beslut om sympatiåtgärder.
Strejken som bröt ut i natt var riktad mot byggarbetsplatser där Skanska utför arbete. På Skanska uppskattar man att ungefär 350 projekt drabbas – främst bostadsbyggen. Totalt arbetar det 2 000 byggnadsarbetare på dessa arbetsplatser. Under första veckan riskerar 300 av dem att bli omplacerade eller permitterade.
Medlarna i konflikten, Göte Larsson och Gunnar Högberg, lämnade ett slutbud den 9 maj. SEF sa ja till budet, men EIO sa nej. Medlarna är för tillfället avvaktade, men de står till parternas förfogande om de vill ha hjälp med medling.
De viktigaste frågorna i konflikten är elektrikernas krav på att införa arbetsmiljölagens regler i avtal för att kunna påverka de pressade byggtiderna, olika syn på turordningsområden samt elarbetsgivarnas krav på att införa andra löneformer än ackord.
Avtalet omfattar cirka 18000 medlemmar i Elektrikerförbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu strejkar över 1 000 elektriker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig