info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu startar fackligt stöd till papperslösa

På onsdagen invigdes Center för papperslösa. Centret ska ge facklig hjälp till papperslösa arbetare i bland annat byggbranschen. Men organisationen papperslösa Stockholm menar att det främst är ett steg i kampen för uppehållstillstånd.
Yacine Asmani, en av grundarna till Papperslösas Förening i Stockholm, ser det fackliga hjälpcentrat som ett steg på vägen till uppehållstillstånd.

Invigningen av centret, som ligger i Byggettans lokaler i centrala Stockholm, hade samlat en uppsjö av journalister. LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin talade om vikten av solidaritet med de papperslösa och att LO måste arbeta för att avkriminalisera de papperslösa arbetarna, samt sätta hårdare press på de arbetsgivare som utnyttjar människor utan arbets- och uppehållstillstånd. Även TCO:s ordförande Sture Nord talade.

– All exploatering är mot den fackliga idén. I dag är det kriminellt att vara papperslös. Det vill vi ändra på. Vi vill att arbetsgivarna ska ha ett straffrättsligt ansvar. Att organisera dessa arbetare är däremot inte helt enkelt. Men att inte göra någonting leder bara till pressade löner, sade hon under invigningstalet.

Under LO-konferensen i våras bestämde förbundet att man inte skulle uppmana sina medlemsförbund att organisera papperslösa arbetare. Däremot förbjöd man inte medlemsförbunden att organisera arbetare utan uppehålls- eller arbetstillstånd.
Ett förbund som valt att organisera papperslösa är Fastighets. Vanja Lundby-Wedin sade sig vara positiv till Fastighets beslut.

– Vi är glada att Fastighets valt att gå före och hitta former för hur en organisering kan gå till.

Även Byggettan skickade vissa signaler om en möjlig framtida organisering.

– På sikt kan det gå att organisera papperslösa byggnadsarbetare, sade Byggettans ordförande Johan Lindholm. Det här handlar om både lönedumpningar och social dumpning. De långa kedjor av underleverantörer ute på byggena bäddar för att oseriösa arbetsgivare, som knappt kan stava till arbetsmiljö, utnyttjar papperslösa byggnadsarbetare.

Organisationen Papperslösa Stockholm, som är med och driver centret, menar att fackförbundens organisation är bra, men att få samma rätt på arbetsmarknaden som arbetare med vita anställningskontrakt inte är det slutgiltiga målet. Det är asyl åt alla papperslösa arbetare.
Yacine Asmani som var med och grundade papperslösa Stockholm talade om att det är bra att de papperslösa nu har ett brett stöd från fackligt håll, men att målet är uppehållstillstånd till alla som arbetar utan tillstånd.

– Vi vill inte acceptera vår status som papperslösa. Jag brukar säga att de papperslösa i Sverige alla kommer från en och samma fabrik, och det är det svenska asylsystemet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu startar fackligt stöd till papperslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig