info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu skärper regeringen kraven på nystartsjobb

Regeringen skärper reglerna för en kritiserad subvention. Från och med nu gäller kollektivavtalsenliga villkor för nystartsjobb.

Nystartsjobb har länge varit den största formen av subventionerad anställning. Det har också varit den enda formen av subventionerad anställning som inte omfattats av krav på schyssta villkor.
Detta sätter regeringen nu stopp för.
– Vi vill ha kollektivavtalsenliga villkor, ett krav på kollektivavtal är inte möjligt att ställa på grund av EU-regler. Det är absurt att nystartsjobben varit de enda subventionsjobben som inte haft det kravet, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetet.

LÄS MER:
Skärpta krav på nystartsjobb

Fick ingen lön på nystartsjobb

Nystartsjobben infördes 2007 av den dåvarande Alliansregeringen. Men subventionen, som kostade runt sex miljarder kronor förra året, har fått hård kritik. Skatteverket har pekat på fusk och överutnyttjande och facket har slagit larm om dåliga villkor hos oseriösa arbetsgivare.
Regeländringen gäller från den 1 februari och företag som vill förlänga pågående nystartsjobb efter det datumet måste leva upp till de nya kraven. Maxtiden för ett nystartsjobb sänks också till två år.
Samtidigt införs en ersättningstrappa, som gör att ersättningen till arbetsgivaren blir högre ju längre den anställde varit arbetslös.

Nystartsjobb är till för personer som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden. Det kan gälla personer som varit arbetslösa länge men också nyanlända eller de som varit sjukskrivna.
I december 2016 hade 45 489 personer ett nystartsjobb, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu skärper regeringen kraven på nystartsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig